Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.03.2013

Karel Schwarzenberg: Republica Moldova are şanse foarte bune de a avansa în dialogului cu Uniunea Europeană

Karel Schwarzenberg: Republica Moldova are şanse foarte bune de a avansa în dialogului cu Uniunea Europeană

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a găzduit în perioada 28 februarie – 1 martie 2013, vizita oficială la Chişinău  a omologului ceh, Karel Schwarzenberg.Aceasta este a doua vizită în ţara noastră a ministrului Schwarzenberg din ultimii trei ani. De această dată, şeful diplomaţiei cehe a venit însoţit de un grup de oameni de afaceri, în contextul organizării la Chişinău a unui forum de business moldo-ceh.

Discuţiile din cadrul vizitei s-au axat preponderent pe subiectele legate de promovarea agendei europene a Republicii Moldova, în special în perspectiva desfăşurării, în noiembrie 2013, a Summit-ului Parteneriatului Estic, precum şi asupra perspectivelor de consolidare a cooperării bilaterale între cele două state.

Ministrul Iurie Leancă a apreciat înalt calitatea şi consistenţa dialogului moldo-ceh, şi a adus mulţumiri omologului Karel Schwarzenberg pentru sprijinul acordat Republicii Moldova pe calea integrării europene, participarea activă a Cehiei la reuniunile Grupului pentru acţiunea europeană a RM şi pentru angajamentul autorităţilor cehe în susţinerea reformelor instituţionale din ţara noastră. De asemenea, ministrul moldovean a exprimat recunoştinţă Guvernului ceh pentru menţinerea RM pe lista ţărilor prioritare din Programul de Asistenţa cehă pentru perioada 2010-2017 şi implementarea proiectelor de asistenţa tehnică în domenii vitale, precum protecţia mediului, agricultura, apa şi canalizarea, şi serviciile sociale.

Oficialul moldovean a menţionat interesul RM pentru atragerea investiţiilor cehe în vederea modernizării tehnologice, stabilirea şi dezvoltarea contactelor de afaceri între întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi pentru diversificarea schimburilor comerciale. În această ordine de idei, a fost subliniată înregistrarea, în 2012, a unui nou record istoric la capitolul volumului comerţului bilateral şi a fost salutată desfăşurarea, la Chişinău, a Forumului  oamenilor de afaceri moldo-ceh, în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a ministrului ceh de Externe.

Potrivit MAEIE, referindu-se la dialogul RM-UE, şeful diplomaţiei cehe a menţionat că,  Republica Moldova a realizat, în ultimii trei ani, un progres excepţional, prin care a reuşit să se evidenţieze în mod evident dintre toate ţările Parteneriatului Estic.

 „Republica Moldova are şanse foarte bune de a avansa în dialogului cu Uniunea Europeană şi aveţi toate motivele să fiţi mândri de ceea ce aţi realizat”, a afirmat ministrul Karel Schwarzenberg.

„Vizitele demnitarilor europeni efectuate recent la Chişinău sunt o dovadă clară a interesului şi atitudinii binevoitoare a Uniunii Europene faţă de Moldova. Negocierile asupra Acordului de Asociere se mişcă foarte bine şi este destul de realist de a le finaliza până la Consiliul RM-UE din iunie 2013”, a mai precizat oficialul ceh.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus