Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-28/intrunirea-comitetului-organizatoric-regional-unhcr-a-programului-de-integrare-locala-in-belarus-mol-28793.html
Data: Feb 28, 2013 (18:00)

Întrunirea Comitetului Organizatoric Regional UNHCR a Programului de Integrare Locală în Belarus, Moldova şi Ucraina

Prima întrunire a Comitetului Organizatoric Regional a Programului de Integrare Locală în Belarus, Moldova şi Ucraina (faza II), co-finanţat de UE şi UNHCR şi implementat de UNHCR, se desfăşura azi la Chişinău cu participarea reprezentanţilor din cele trei ţări participante la proiect.

La întrunire participă reprezentanţi regionali şi locali, inclusiv reprezentanţi ai autorităţilor guvernului responsabile de azil, ONG-uri, refugiaţi, reprezentanţi ai UE, OIM şi UNHCR. Pe parcursul întrunirii de o zi, partenerii vor discuta despre evoluarea, progresele şi provocările înregistrate, vor ref cxlecta asupra întregului proiect, urmînd să adopte un plan de lucru pentru realizarea ulterioară a activităţilor în cadrul proiectului.

„Pe parcursul ultimilor trei ani şi jumătate situaţia în domeniul azilului şi integrării s-a îmbunătăţit cu siguranţă, dar e nevoie încă de realizat multe şi mai există spaţiu suficient pentru alte realizări. Toţi partenerii implicaţi în promovarea integrării refugiaţilor şi solicitanţilor de azil trebuie să asigure faptul că necesităţile persoanelor ce sunt în atenţia UNHCR sunt luate în considerare, iar serviciile publice să se comporte cu refugiaţii conform drepturilor acestora”, a spus ES dl. Dirk Schuebel, Şeful  Delegaţiei UE în Moldova.

Obiectivele principale ale Programului de Integrare Locală în Belarus, Moldova şi Ucraina sunt de a consolida capacităţile instituţionale, administrative şi profesionale ale autorităţilor guvernamentale pentru ca acestea să poată gestiona aspectele socio-economice ce ţin de refugiaţii şi solicitanţii de azil din fiecare ţară, de a asista refugiaţii să se integreze şi să devină independenţi fianciar, consolidarea capacităţii refugiaţilor de a sprijini comunităţile-gazdă, precum şi sporirea toleranţei faţă de refugiaţi prin ridicarea nivelului de conştientizare a nevoilor de integrare ale refugiaţilor din Belarus, Moldova şi Ucraina.

Discuţiile în timpul întrunirii se vor referi la implementarea proiectului în cele trei ţări, realizările şi lacunele proiectului, strategiile naţionale de integrare şi rolul proiectului de integrare locală în dezvoltarea acestora, revizuirea şi actualizarea planului de lucru regional al proiectului şi a activităţilor regionale ce urmează a fi implementate în 2013.

„Proiectul se află la etapa finală şi întrunirea de astăzi oferă posibilitatea de a întreprinde careva schimbări esenţiale ori de a ajursta planul de lucru existent”, a spus dl. Srecko Neuman, Funcţionar Superior a Programului de Integrare Locală din Kyiv, Ucraina. „Azi este timpul potrivit de a asculta opinia reprezentanţilor guvernului privind progresul în dezvoltarea strategiilor naţionale de integrare, deoarece acestea vor coordona în continuare procedura, după încheierea proiectelor”.

Proiectul de Integrare Locală în Belarus, Moldova şi Ucraina a fost lansat în martie 2009 şi este la cea de a doua fază de desfăşurare. Realizările din cadrul primei faze includ renovarea a două case din satele Mereni şi Răzeni – ce oferă acomodare pentru 8 familii la moment - precum şi a unui bloc al Centrului de Cazare Temporară pentru solicitanţii de azil, predarea cursurilor de limbă română pentru beneficiari, asigurarea asistenţei medicale şi sociale pentru refugiaţi şi solicitanţi de azil, oferirea granturilor mici de susţinere pentru deschiderea micilor afaceri în vederea sporirii independenţei financiare a persoanelor aflate în atenţia UNHCR.

Bugetul total al Programuli de Integrare Locală a Refugiaţilor, Faza I şi Faza II, constituie Euro €3,5 mln pentru toate trei ţări. Uniunea Europeană a contribuit cu 80 la sută din totalul bugetului, şi UNHCR oferind restul de 20 la sută. Proiectul vine să susţină angajamentul Republicii Moldova de a implementa obligaţiile în cadrul Convenţiei din 1951 privind statutul refugiaţilor şi de a îmbunătăţi perspectivele de integrare locală a refugiaţilor.