Trimite e-mail | Printeaza
IT
28.02.2013

ANRCETI a eliberat companiei „Orange Moldova” o licenţă provizorie pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile celulare GSM

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a eliberat ÎM „Orange Moldova” SA, la solicitarea acesteia, o licenţă de utilizare a frecvenţelor/canalelor radio din benzile 900 MHz şi 1800 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice mobile celulare, standardul GSM, pe un termen de 20 de luni. Licenţa a fost înmânată astăzi, 28 februarie, directorului general al acestei companii, Ludmila Climoc, de către directorul ANRCETI, Sergiu Sîtnic.

Hotărârea de aprobare a condiţiilor de licenţă şi decizia de eliberare a licenţei au fost adoptate la 26 şi, respectiv, 27 februarie. ANRCETI a eliberat licenţa dată în legătură cu faptul că termenul de valabilitate a licenţei actuale pentru genul de activitate prestarea serviciilor de telefonie mobilă celulară, standardul GSM, obţinută de SA „Orange Moldova” în anul 1998, expiră la 7 martie curent. În conformitate cu Programul de management al spectrului de frecvenţe radio pe anii 2013-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.116 din 11.02.2013, ANRCETI a acordat licenţa dată pe un termen de 20 de luni pentru a sincroniza termenele de expirare a valabilităţii acestei licenţe cu cel al licenţei deţinute de SA „Moldcell” (5 noiembrie 2014).

Acţiunea de sincronizare a fost întreprinsă în scopul asigurării unor condiţii concurenţiale egale pentru furnizorii de pe această piaţă, consolidării benzii de frecvenţe radio 900 MHz şi creării condiţiilor necesare pentru implementarea neutralităţii tehnologice. Conform Programului, anul curent ANRCETI urmează să elaboreze şi să aprobe, în baza principiului de neutralitate tehnologică, condiţii noi de licenţă pentru utilizarea frecvenţelor/canalelor radio din benzile 800 MHz, 900 MHz şi 1800 MHz  pentru reţelele mobile celulare de comunicaţii electronice, iar în 2014, după expirarea termenelor de valabilitate a licenţelor deţinute de SA „Orange Moldova” şi SA „Moldcell”, să acorde licenţele respective în bază de concurs. 

SA "Orange-Moldova" a ridicat licenţa după ce a transferat la bugetul de stat taxa pentru eliberarea licenţei în mărime de 1,786 mil. euro, în lei moldoveneşti, taxă stabilită de Programul de management al spectrului de frecvenţe radio pe anii 2013-2020. Prin licenţa dată "Orange Moldova" este autorizată să utilizeze resursele de spectru radio din benzile de frecvenţe 900 MHz  şi 1800 MHz, în volumul deţinut la momentul expirării licenţei pentru gen de activitate,  exclusiv pentru furnizarea pe teritoriul R. Moldova a reţelei şi serviciilor publice de comunicaţii electronice mobile celulare, standardul GSM (2G) în perioada 07.03.2013 –05.11.2014.

Potrivit condiţiilor speciale de licenţă, SA „Orange Moldova” este obligată să asigure furnizarea  setului minim de servicii 2G: servicii esenţiale, conform GSM Association PRD SE.03 (Permanent Reference Document Classification of Services, version 3.10.0, October 2000), cu respectarea recomandărilor şi standardelor tehnologiilor de acces radio terestru aplicabile, a actelor normative, reglementărilor şi standardelor tehnice în vigoare aplicabile. SA „Orange Moldova” are obligaţia, de asemenea, să asigure acoperirea cu semnal GSM a teritoriului şi populaţiei R. Moldova în proporţie de 99,5% şi, respectiv, 99,7%, informează Serviciul de presă al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus