Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-27/guvernul-a-aprobat-unele-decizii-care-sporesc-exigen-ele-fa-a-de-conducatorii-de-transport-auto-28764.html
Data: Feb 27, 2013 (18:38)

Guvernul a aprobat unele decizii care sporesc exigențele față de conducătorii de transport auto

În cadrul ședinței de astăzi a Executivului, a fost aprobat un proiect de lege, ce prevede modificarea și completarea cadrului legislativ în vederea majorării plafonului privind gradul de alcoolemie care va constata starea de ebrietate cu grad minim şi, respectiv a celei cu grad avansat, ultima condiţionînd survenirea răspunderii penale (sintagma ”..0,3 pînă la 0,8 g/l” se substituie prin sintagma ”..0,3 pînă la 1.0 g/l de alcool în sînge”, iar sintagma „0,15 pînă la 0.4 mg/l" se substituie prin sintagma .,0,15 pînă la 0,5 mg/f1 alcool în aerul expirat”). Această modificare va permite calificarea într-o proporţie mai mare a faptelor de conducere a vehiculelor sub influenţa alcoolului drept cauze contravenţionale.

De asemenea, prin modificările respective, au fost instituite sancţiuni contravenţionale pentru consumul de alcool sau a drogurilor de către conducătorul mijlocului de transport implicat în accident, după producerea accidentului rutier şi pînă la sosirea poliţiei. Astfel, se propune suplinirea Codului contravențional prin instituirea sancţiunilor de amendă şi de privare de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 2 la 3 ani pentru consumul de alcool sau drogurilor, precum şi pentru administrarea medicamentelor preparate în baza acestora, de către conducătorul mijlocului de transport implicat în accident după producerea acestuia.

Totodată, proiectul prevede simplificarea procedurii de probare a stării de ebrietate. În document se specifică că pentru stabilirea stării de ebrietate a conducătorului mijlocului de transport este suficientă testarea alcoolscopică.

Conform datelor oficiale, în perioada de 9 luni ale anului 2012 au fost înregistrate 1.998 accidente rutiere soldate cu 282 persoane decedate şi 2.587 traumatizate. Conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate constituie cauza producerii a 126 impacte rutiere, soldate cu 32 persoane decedate şi 179 traumatizate. În perioada de referinţă, au fost sesizate 4497 cazuri de conducere a mijloacelor de transport de către persoane aliate în stare de ebrietate, inclusiv 2680 cazuri calificate ca infracţiuni şi 993 - contravenţii.