Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.02.2013

Compania care va construi segmentul conductei de gaze Iaşi-Ungheni, în cazul lucrărilor de subtraversare a râului Prut, va fi selectată de România

Compania care va construi segmentul conductei de gaze Iaşi-Ungheni, în cazul lucrărilor de subtraversare a râului Prut, va fi selectată de România

Executivul a decis iniţierea negocierilor asupra proiectului Memorandumului de înţelegere dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind procedura de achiziţie publică aplicabilă  în cazul lucrărilor de subtraversare a rîului Prut din cadrul proiectului „Conducta de interconectare a Sistemului Naţional de Transport Gaze din România cu Sistemul de Transport Gaze din Republica Moldova pe direcţia Iaşi (România) – Ungheni (Moldova)”.

Acest proiect are o importanță deosebită pentru securitatea energetică a țării. Astfel, aprobarea de către Republica Moldova a Memorandumului de înţelegere menţionat va avea consecinţe favorabile asupra relaţiilor de colaborare în domeniul economic dintre state, totodată, în baza acestuia vor fi efectuate lucrările de construcţie în cadrul proiectului de importanţă strategică „Conducta Ungheni-Iaşi”. Memorandumul are drept scop stabilirea de către părţile implicate a condiţiilor procesului de achiziţii publice, pentru segmentul comun al proiectului şi anume efectuarea traversării rîului Prut, dat fiind că Republica Moldova nu dispune de capacităţile tehnice necesare pentru realizarea construcţiei segmentului de conductă ce îi revine. Astfel, de comun acord părţile au decis că lucrările necesare pentru traversarea rîului Prut vor fi executate de către un agent economic, selectat de către partea română, avînd drept baza prevederile legale din domeniu al ambelor ţări. De menţionat, că suma necesară pentru acoperirea costului acestor lucrări a fost prevăzută în Legea Bugetului pentru anul 2013. Memorandumul de înţelegere va fi aprobat în conformitate cu legislaţia internă a părţilor contractante şi va intra în vigoare din data primirii celei de a doua notificări, care confirmă îndeplinirea tuturor procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare a Memorandumului.

Conducta de gaze Iaşi-Ungheni, care va interconecta reţelele de gaze ale României şi Republicii Moldova, va presuspune costuri de 19 milioane euro şi va putea transporta anual 1,5 miliarde metri cubi de gaze. Moldova va aloca 7 mil euro, dintre care 3 mil euro vor fi acordate de UE în cadrul programului operaţional comun România- Moldova – Ucraina. Lungimea totală a gazoductului este de 40 km , dintre care pe teritoriul Moldovei – 10,4 km.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus