Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-27/amenzi-mai-mari-pentru-transportatori-28765.html
Data: Feb 27, 2013 (18:47)

Amenzi mai mari pentru transportatori

Guvernul a avizat pozitiv o inițiativă legislativă privind modificarea și completarea Codului contravențional al RM, în vederea înăspririi cerințelor de folosire a drumurilor de către transportatorii de marfă cu tonaj mare. Proiectul prevede majorarea amenzilor de la 30 la 50 unităţi convenţionale aplicată pentru unitatea de transport ce aparţine persoanei fizice,  și a amenzilor de la 150 la 200 unităţi convenţionale aplicată pentru unitatea de transport ce aparţine persoanei juridice, pentru transportarea materialelor cu tonaj mare care cauzează distrugerea drumurilor. Proiectul de lege propus are drept scop implementarea unor soluţii pentru ameliorarea situaţiei actuale create, în ceea ce șine de exploatarea drumurilor, și anume: prin responsabilizarea atît a transportatorilor cît şi a furnizorilor de încărcături şi a furnizorilor de materiale provenite din exploatări de cariere, miniere, staţiile de mixturi asfaltice sau de betoane.

În Republica Moldova sînt 121 de agenţi economici titulari de licenţă pentru activitatea de extragere a zăcămintelor minerale, volumul anual de extracţie a zăcămintelor constituind în mediu 2.1 mil. tone. Din 153 de obiecte, în Republica Moldova se înregistrează 110 cariere şi 43 de mine. Conducătorii de vehicule, cît şi proprietarii acestora, ignoră prevederile legislative privind regulile de utilizare a drumurilor.