Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-26/au-fost-identificate-priorita-ile-de-investi-ii-pe-termen-scurt-i-mediu-pentru-dezvoltarea-sistemulu-28733.html
Data: Feb 26, 2013 (15:47)

Au fost identificate prioritățile de investiții pe termen scurt și mediu pentru dezvoltarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Chișinău

Potrivit Ministerului Economiei, au fost identificate prioritățile de investiții pe termen scurt și mediu pentru dezvoltarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Chișinău pentru următorii trei ani, axate pe sporirea eficienței energetice.  Recomandările pentru dezvoltarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Chișinău (SACET) pe termen scurt și mediu, precum și prioritățile de investiții în acest sector au fost expuse în raportul  ”Identificarea investițiilor prioritare pe termen scurt şi elaborarea specificațiilor tehnice şi a documentelor de tender pentru acestea”.

Raportul final, elaborat de compania suedeză SWECO a fost prezentat în cadrul ședinței comune cu reprezentanții Ministerului Economiei, AEE, CET-uri și Termocom, desfășurată astăzi în incinta Ministerului Economiei. Raportul a fost realizat în cadrul Proiectului privind reformarea sectorului energetic din Moldova şi creşterea eficienţei, finanțat de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare Internaţională (SIDA).

Directorul Direcției Generale Securitate și Eficiență Energetică din cadrul Ministerului Economiei, Vadim Ceban a spus că urmează efectuarea unei analize detaliate pentru a finaliza specificațiile tehnice, pregătirea și anunțarea licitației. Proiectul va fi implementat începând cu anul 2014. Suma totală a investițiilor, calculate în raport pentru realizarea priorităților identificate pe termen scurt și mediu este de 20 mil. USD, surse care vor fi allocate de partenerii de dezvoltare.

Documentul propune trecerea de la un sistem „dirijat de producere” la un sistem „dirijat de consum” prin instalarea a circa 4 800 puncte termice individuale, reconstrucţia reţelelor termice de transport şi distribuţie care, la moment, sunt deteriorate, precum şi modernizarea surselor de producere a energiei termice. De asemenea, experții SWECO au propus modernizarea sau înlocuirea surselor de producere a energiei termice pentru asigurarea sarcinii de bază din sistem.  Soluția ar fi construcția unei centrale noi şi moderne de producere a energiei termice, cu ciclu combinat, care să funcționeze pe diferite tipuri de combustibili, inclusiv pe biomasă, deșeuri menajere şi industriale.

De asemenea, în raport au fost incluse un șir de politici recomandate pe termen scurt, care ar urma să fie implementate de autorităţile publice locale şi/sau centrale. Acestea vizează reconectarea instituțiilor publice la sistemul termic centralizat, precum și promovarea conectării clădirilor locative la sistemul termic centralizat, renunțarea treptată la practica începutului și sfârșitului ”sezonului de încălzire”, ceea ce va permite consumatorilori să-și asigure individual confortul termic necesar.

La reconectare, în clădiri vor fi instalate puncte termice individuale (PTI-uri) moderne, unde acestea lipsesc în prezent, inclusiv reconstrucţia reţelelor termice asociate. Utilizarea PTI-urilor moderne, proiectate în modul corespunzător, în opinia experților suedezi, va permite asigurarea calităţii şi flexibilităţii serviciilor după reconectarea la SACET, la un nivel nu mai jos decât în cazul folosirii centralelor termice autonome pe gaz natural. Totodată, aceștia recomandă pentru clădirile publice noi, construite în raza SACET, să fie prevăzută conectarea la sistemul central, cu instalarea unor PTI moderne.

Prezenți la ședință reprezentanții Termocom au apreciat rezultatele raportului, sugerând totodată, implicarea gestionarilor clădirilor locative în îmbunătățirea rețelelor, precum și alimentarea neîntreruptă cu energie electrică a punctelor termice.