Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.02.2013

FMI anunță că amână de comun acord cu autorităţile o vizită la Chișinău

FMI anunță că amână de comun acord cu autorităţile o vizită la Chișinău

Într-o declaraţie pentru presă a reprezentantului permanent al FMI în Moldova, Tokhir Mirzoev, se menţionează că, misiunea FMI a fost amânată, de comun acord cu autorităţile. Este a doua amânare a misiunii. Fondului Monetar Internațional, urma să vină  în Republica Moldova la începutul lunii februarie, și apoi si-a transferat vizita pentru perioada 27 februarie - 7 martie, 2013 pentru a purta discuţii cu autorităţile Republicii Moldova în contextul celei de-a şasea evaluări a programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

Între timp, FMI îndemnă autorităţile să asigure realizarea măsurilor necesare pentru finalizarea ultimei- celei de-a şasea- evaluări a programului, inclusiv stabilizarea situaţiei la "Banca de Economii" şi adoptarea politicilor bugetar-fiscale necesare, menite să vină în susţinerea bugetului, după cum s-a discutat în cadrul vizitei misiunii FMI la Chişinău în luna noiembrie a anului 2012.

Misiunea FMI în ultima sa vizită de evaluare în Moldova, în noiembrie 2012, a convenit cu Guvernul Moldovei asupra extinderii programului de lucru cu trei luni, chiar dacă actualul program urma să expire în ianuarie 2013.

Conform prevederilor Acordului semnat cu FMI, Republica Moldova se angajase să pună accent „Pe menţinerea stabilităţii macroeconomice, consolidarea finanţelor publice, accelerarea reformelor structurale în vederea susţinerii strategiei bugetar-fiscale şi promovării creşterii, precum şi consolidării stabilităţii sectorului financiar”. În acelaşi timp, documentul se referă şi la adoptarea Cadrului Bugetar pe Termen Mediu pentru anii 2013-2015, care ar prevedea un deficit bugetar de 0,75 la sută din PIB. Misiunea FMI a mai solicitat ca fondul de salarii şi cheltuielile pentru bunuri şi servicii să fie plafonate, iar cheltuielile capitale să fie majorate până la 6,25 la sută din PIB.

Banca Naţională a Moldovei s-a angajat să relaxeze în continuare politica monetară, în contextul perspectivelor de diminuare a riscurilor inflaţioniste. Acordul prevedea şi faptul ca Guvernul să reactiveze contractul de privatizare şi să solicite consultantului de privatizare să întocmească un plan de acţiuni şi un grafic de privatizare a Băncii de Economii. Reprezentanţii FMI au cerut Guvernului de la Chişinău ca până la sfârşitul lunii martie 2012 să reducă numărul obiectelor care nu vor fi supuse privatizării şi să extindă lista companiilor supuse privatizării, iar Ministerul Economiei trebuia să vină cu o foaie de parcurs pentru introducerea participării private în compania Moldtelecom.

Actualul Program de lucru cu FMI a fost semnat pentru o perioadă de trei ani şi a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. În cadrul programului, FMI a acordat Republicii Moldova un credit în valoare de 369,6 milioane de dolari.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus