Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.02.2013

Ședința Comisiei moldo-cehe de cooperare în domeniul energetic s-a desfășurat astăzi la Chișinău

Ședința Comisiei moldo-cehe de cooperare în domeniul energetic s-a desfășurat astăzi la Chișinău

În cadrul ședinței, părțile au făcut un amplu schimb de informații privind evoluția sistemelor energetice și perspectivele de dezvoltare ale acestora, identificând aspecte concrete ale colaborării bilaterale.

Șeful Departamentului securitate și eficiență energetică în Ministerul Economiei de la Chișinău, Vadim Ceban, a făcut o amplă prezentare a Strategiei energetice a Republicii Moldova până în anul 2030, punctând posibilele domenii de colaborare între cele două țări. Aceasta se bazează pe trei piloni – asigurarea securității energetice și a fiabilității livrărilor de resurse energetice; crearea unei piețe energetice concurențiale; și crearea bazei pentru dezvoltarea sustenabilă a pieței energetice în Republica Moldova. În acest sens, Vadim Ceban a subliniat că Republica Moldova s-a angajat să implementeze gradual directivele Uniunii Europene în domeniul energetic, jucând, în același timp, un rol activ în regiune, și nu doar unul de importator și consumator de resurse energetice.

În același timp, co-președintele părții cehe a Comisiei, Jan Zaplatilek, șef de Departament industrie gazieră și combustibili lichizi în Ministerul ceh al Comerțului și Industriei, s-a arătat convins că țările noastre au destule puncte de tangență atât în domeniul cooperării comerciale, cât și în cel al asistenței tehnice și schimbului de experiență la nivel oficial.

În cadrul ședinței, s-a convenit, printre altele, asupra organizării, în a doua jumătate a lunii martie a.c., a unei misiuni de afaceri la întreprinderile din Republica Cehă, specializate în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus