Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.02.2013

Exporturile de produse alcoolice din Moldova au depăşit în anul trecut 142 milioane de dolari

Exporturile de produse alcoolice din Moldova au depăşit în anul trecut 142 milioane de dolari

Potrivit MAIA, exporturile de produse alcoolice din Moldova au depăşit în anul trecut 142 milioane de dolari, acest indice fiind cu mai bine de 20 la sută mai mare decât cel înregistrat în 2011.

Volumul total al livrărilor de vin a sporit cu 8%, iar cel al divinurilor, cu 87 la sută.  Potrivit Direcţiei Marketing şi Relaţii Internaţionale a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, creşterea exporturilor de divinuri se datorează în principal sporirii livrărilor în Federaţia Rusă, Ucraina şi Statele Unite ale Americii. Iar datorită dinamicii ascendente a exporturilor de vin în Belarus, Republica Moldova în anul 2012 a ocupat primul loc ca la importul produselor vinicole în această ţară.

Partea leului de export a producţiei alcoolice moldovenii o fac în statele CSI. În 2012 acest indice a depăşit 75% din tot exportul de alcool. La consumul de vinuri şi divinuri moldoveneşti locul de frunte revine Rusiei, care, în anul trecut a deschis şi un nou terminal (la Breansc) pentru facilitarea importului de vinuri. Comparativ cu anul precedent, a crescut volumul livrărilor de produse alcoolice în Kazahstan şi Belarus, dar a scăzut în Ucraina.

În statele Uniunii Europene Republica Moldova a exportat în 2012 în jur de 15% din volumul produselor alcoolice livrate pe pieţele din afara ţării. Vinurile produse în ţara noastră sunt mai mult solicitate pe pieţele din Polonia, Cehia şi România.
Din tot sortimentul de băuturi exportate, cel mai mult este solicitat vinul roşu de consum curent, exportul acestui produs în expresie bănească constituie peste 40 mln de dolari.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus