Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-21/politzia-a-re-inut-in-flagrant-un-grup-de-persoane-care-inten-ionau-sa-puna-in-circula-ie-dolari-fal-28673.html
Data: Feb 21, 2013 (11:36)

Poliţia a reținut în flagrant un grup de persoane care intenționau să pună în circulație dolari falşi

Conform unei informaţii, din grup fac parte 6 persoane cu vîrsta cuprinsă între 20 şi 38 de ani, locuitori ai municipiului Chișinău și raionului Străşeni, iar după o schemă frauduloasă, aceştia pun în circulaţie dolari falşi, în special bancnote de 100.

Cercetările poliţieneşti au stabilit că grupul activează de circa patru luni de zile, raza de acționare fiind capitala.

Pentru identificarea membrilor grupului, poliţia a efectuat cîteva achiziţii de control, în cadrul ultimei – suspecții fiind încătușați în momentul în care au încercat să realizeze 1 000 de dolari SUA falși în schimbul a 3 600 lei.

Forţele de ordine au stabilit rolul fiecărui dintre membrii grupului. Astfel, liderul grupării s-a dovedit a fi responsabil de dobîndirea banilor falşi iar ceilalţi membri - de identificarea şi întîlnirea cu potenţialii clienţi şi realizarea nemijlocită a banilor.

Mai mult, în urma unor percheziţii autorizate efectuate la data de 8 februarie, curent, la domiciliul conducătorului grupului, poliţia a depistat o grenadă F 1, cartuşe pentru automat AK 47, un cartuş pentru vînătoare, încărcătoare pentru armă.

La moment, poliţia cercetează cazul în scopul stabilirii provenienţei banilor falşi.

Suspecţii sunt cercetaţi penal în baza art. 236 al.2 Cod Penal al Republicii Moldova „Punerea în circulaţie a banilor falşi sau a titlurilor de valoare falsă”. Potrivit legislaţiei, persoanele vinovate de comiterea acestei fapte riscă privaţiune de liberate de la 7 la 15 ani.

Actualmente, cazul este cercetat de poliţie în vederea documentării întregii activităţi infracţionale, informează Centrul de presă al DP MAI.