Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-20/valdis-dombrovskis-letonia-este-gata-sa-ofere-r-moldova-expertiza-in-domeniul-tehnologiilor-informa--28639.html
Data: Feb 20, 2013 (12:28)

Valdis Dombrovskis: Letonia este gata să ofere R. Moldova expertiză în domeniul tehnologiilor informaționale, justiției, securității alimentare

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Prim-ministrul Republicii Letonia, Valdis Dombrovskis, urmată de ședința delegațiilor guvernelor celor două state. Vlad Filat a prezentat progresele înregistrate de țara noastră în relațiile cu Uniunea Europeană, precizînd că Republica Moldova este în proces de negociere a Acordului de Asociere cu UE, inclusiv a prevederilor referitoare la DCFTA, care urmează să fie finalizate în primăvara anului curent. Premierul a menționat că Republica Moldova este la etapa de implementare a  condiţionalităţilor pentru faza II a Planului de acţiuni privind liberalizarea vizelor.

Totodată, Șeful Executivului a menționat că o misiune de evaluare a Uniunii Europene se află actualmente în țara noastră, pentru a trece în revistă realizările efectuate de Guvern în parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova.

”Procesele interne pe care le parcurge Republica Moldova sînt foarte complexe, dar au ca scop - realizarea agendei europene. Noi dorim să avem concluzii și rezultate concrete în acest sens, pentru ca la Summit-ul de la Vilnius din acest an să semnăm Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a subliniat importanța colaborării dintre Republica Moldova și Letonia în toate domeniile, inclusiv intensificarea schimbului de experiență privind integrarea europeană.

În context, Premierul a subliniat că desfășurarea la Chișinău a Forului oamenilor de afaceri moldo-leton va aduce o contribuție substanțială în aprofundarea relațiilor bilaterale și consolidarea raporturilor economice dintre cele două state.

Prim-ministrul a subliniat importanța dezvoltării de proiecte comune în infrastructură, medicină, transport, educație.

”Sîntem interesați ca agenții economici letoni să fie implicați în proiecte desfășurate în Republica Moldova. Sînt sigur că această vizită va dinamiza comunicarea și cooperarea bilaterală”, a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul Letoniei, Valdis Dombrovskis, i-a mulțumit lui Vlad Filat pentru invitația de a vizita țara noastră și a dat o apreciere pozitivă relațiilor bilaterale, atît la nivel politic, cît și economic.

”Letonia își dorește dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova, care este pentru noi un partener prioritar. Țin să constat cu satisfacție că raporturile economice bilaterale sînt în ascensiune. Acest lucru este demonstrat de cifra de circa 15 milioane de euro în schimbul comercial. Vreau să vă asigur că Letonia va continua acest ritm de colaborare cu țara Dvs.”, a spus Valdis Dombrovskis.

Totodată, Premierul leton a menționat că țara sa va acorda tot sprijinul necesar Republicii Moldova în parcursul său de integrare europeană, precizînd că, în acest sens, este relevantă experiența Letoniei în procesul de integrare în Uniunea Europeană.

Premierul Letoniei a mai menționat că există multe posibilități de a dezvolta proiecte în comun, iar Letonia este gata să ofere expertiză în domeniul tehnologiilor informaționale, justiției, securității alimentare, precum și prin implementare de proiecte twinning.

În cadrul întrevederii, părțile au abordat subiectul ce vizează reglementarea transnistreană. În context, Valdis Dombrovskis a menționat că Letonia susține suveranitatea și integritatea Republicii Moldova și pledează pentru identificarea unei soluţii în format „5+2”, informează Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.