Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.02.2013

Următoarea reuniune în formatul 5+2 să se va desfăşura în luna mai 2013 în or. Odesa

Următoarea reuniune în formatul 5+2 să se va desfăşura în luna mai 2013 în or. Odesa

În zilele de 18 şi 19 februarie 2013, în or. Lvov (Ucraina), s-a desfăşurat prima şedinţă a negocierilor în formatul „5+2” privind reglementarea conflictului transnistrean sub egida Preşedinţiei ucrainene a OSCE. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de către Viceprim-ministrul Eugen Carpov.

În cadrul reuniunii au fost continuate discuţiile pe subiectele abordate deja la şedinţele anterioare, o atenţie deosebită fiind atribuită problemelor legate de asigurarea libertăţii circulaţiei persoanelor, mijloacelor de transport auto şi bunurilor, precum şi redeschiderii podului de la Gura-Bîcului. Discuţiile s-au bazat pe textul unui proiect de document asupra căruia părţile au convenit să continue negocierile.

În acelaşi context au fost examinate şi alte probleme incluse în coşul social-economic, în particular, iniţiativa Chişinăului vizând crearea spaţiului economic unic pe ambele maluri ale Nistrului. Reprezentantul politic din partea Chişinăului a ţinut să sublinieze importanţa deosebită a atingerii acestui obiectiv, în baza elaborării unor abordări    comune în domeniul comercial-economic, pentru soluţionarea problemelor stringente cu care se confruntă agenţii economici. În viziunea părţii moldoveneşti elaborarea unui astfel de concept urmează să fie efectuată de către grupurile de lucru specializate cu implicarea experţilor internaţionali.

Au fost examinate, de asemenea, unele aspecte legate de funcţionarea şcolilor moldoveneşti din regiunea transnistreană cu predare în baza grafiei latine, în particular,  informaţia prezentată de către Misiunea OSCE din Moldova. În cadrul discuţiilor a fost accentuată importanţa evitării acţiunilor unilaterale care ar putea conduce la înrăutăţirea condiţiilor de funcţionare a acestor instituţii educaţionale.

Un subiect aparte a fost rezervat funcţionării mecanismului existent de evacuare a elementelor radioactive ce au fost scoase din uz şi se află în regiunea transnistreană. În acest context, a fost înaintată propunerea de a aproba o procedură specială care ar permite introducerea elementelor radioactive în regiune, pentru utilizarea de către întreprinderile din stânga Nistrului. Discuţiile la această temă urmând a fi continuate ulterior.

De asemenea, a fost efectuat un schimb de opinii pe problematica aviaţiei civile. Partea moldovenească a informat participanţii că discuţiile la acest capitol şi soluţiile ce ar putea fi elaborate în perspectivă trebuie să aibă la bază standardele şi angajamentele internaţionale asumate de către Republica Moldova.

Misiunea OSCE în Moldova a făcut o prezentare cu privire la activitatea grupurilor de lucru sectoriale şi direcţiile principale de activitate a acestora pe parcursul anului trecut. Partenerii internaţionali au exprimat disponibilitatea de a sprijini şi în continuare activitatea grupurilor de lucru respective.

Runda de negocieri s-a finalizat cu o conferinţă video, în cadrul căreia reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului au prezentat rezultatele reuniunii şi au răspuns la întrebările jurnaliştilor.

Amintim că negocierile în formatul „5+2” sunt purtate de reprezentanţii Chişinăului şi Tiraspolului, cu sprijinul OSCE, Federaţiei Ruse, Ucrainei în calitate de mediatori şi UE şi SUA ca observatori.

S-a convenit ca următoarea reuniune în formatul 5+2 să se desfăşoare în luna mai 2013 în or. Odesa, informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus