Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-19/reprezentantul-special-osce-la-negocierile-in-formatul-52-privind-reglementarea-transnistreana-subli-28636.html
Data: Feb 19, 2013 (20:54)

Reprezentantul special OSCE, la negocierile în formatul „5+2” privind reglementarea transnistreană, subliniază necesitatea de a menţine dinamica

Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru conflicte, Ambasadorul Andrei Deşciţa, a chemat părţile să menţină dinamica în procesul de reglementare transnistreană în cadrul negocierilor care s-au încheiat astăzi în oraşul Lvov din Ucraina.

Procesul de reglementare transnistreană este o prioritate de bază pentru Preşedinţia ucraineană a OSCE. Aceste negocieri, primele din acest an în formatul „5+2”, au urmat după recentele vizite în Moldova efectuate de către Preşedintele în exerciţiu al OSCE, Ministrul Afacerilor Externe Leonid Kojara, şi Reprezentantul special Deşciţa, în cadrul cărora au discutat despre proces cu conducerea Moldovei şi Transnistriei.

„Astăzi am întreprins paşi înainte în discutarea problemelor importante pentru Chişinău şi Tiraspol, şi modalităţi de soluţionare a acestora. Acum depinde de toţi noi implicaţi – mediatori şi observatori, dar cel mai mult cele două părţi – accelerarea ritmului progreselor”, a spus Deşciţa.

El a subliniat impactul negativ al conflictului asupra vieţilor oamenilor şi necesitatea de a merge mai departe.

„Putem să ne apropiem de o reglementare politică durabilă doar înaintând în domenii în care este într-adevăr posibil să se ajungă la un acord, precum ar fi libertatea de circulaţie, despre care s-a discutat intens în ultimele săptămâni”, a spus Deşciţa.

„Îndemn ambele părţi să se abţină de la luare oricăror măsuri care ar putea înrăutăţi atmosfera, în timp ce lucrăm asupra detaliilor complexe ale problemelor din faţa noastră”, a adăugat el.

Deşciţa a anunţat că următoarea întâlnire în formatul „5+2” se va desfăşura în luna mai în Odesa, Ucraina. De asemenea, el a reiterat propunerea Preşedintelui în exerciţiu al OSCE de a găzdui anul acesta o întâlnire între liderii Moldovei şi Transnistriei.

„Încurajez contactele regulate directe între părţi, atât la nivel politic cât şi la nivel de experţi. Preşedinţia ucraineană şi Misiunea OSCE în Moldova sunt gata să faciliteze asemenea întâlniri”, a spus Deşciţa.

Formatul „5+2” include reprezentanţi ai părţilor, mediatori şi observatori în procesul de negociere – Moldova, Transnistria, OSCE, Federaţia Rusă, Ucraina, SUA şi UE.