Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-19/oficiali-europeni-uniunea-europeana-sprijina-ferm-republica-moldova-28619.html
Data: Feb 19, 2013 (18:06)

Oficiali europeni: Uniunea Europeană sprijină ferm Republica Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat și Miniștrii de Externe ai Poloniei, Radoslaw Sikorski, Regatului Suediei Carl Bildt și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, William Hague au susținut astăzi o conferință de presă.

În debutul conferinței, Prim-ministrul Vlad Filat a mulțumit miniștrilor de externe pentru vizita lor în Republica Moldova și pentru suportul acordat, declarînd că este o onoare să îi avem în calitate de oaspeți în Republica Moldova.

„Am discutat despre  evoluția negocierilor în vederea semnării Acordului de Asociere, despre procesele interne din Republica Moldova, obiectivele pe care le avem. Important este ca Republica Moldova prin acțiunile sale a menținut ritmul necesar și a implementat angajamentele asumate în fața partenerilor externi. Țara noastră va continua în acest ritm”, a declarat Vlad Filat.

Premierul a ținut să precizeze că este important ca reformele lansate să fie duse la bun sfîrșit, ceea ce ar însemna, economie funcțională, justiție în baza legii, combaterea corupției, libertatea presei.

Ministru de Externe a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, William Hague,  a anunțat că pentru prima dată un ministru de externe a țării sale, efectuează o vizită în Republica Moldova, menționînd că acesta este un semnal de sprijin în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„Noi sprijinim programul de reforme inițiat de Guvernului Republicii Moldova. Este un program ambițios. Important este ca toate domeniile să lucreze în conformitate cu norma legală”, a specificat William Hague.

Ministrul de externe a Poloniei, Radoslaw Sikorski a reiterat  sprijinul Uniunii Europene în semnarea Acordului de Asociere.

„Prima dată cînd am vizitat Republica Moldova, vă aflați în perioada după turbulențele stradale. Sincer credeam că vă îndreptați spre un viitor de stat ratat. Acum, Republica Moldova se mișcă cu pași siguri spre aderarea la Uniunea Europeană. Acum negociem un Acord ambițios. Republica Moldova a realizat cele mai rapide progrese în comparație cu toate celelalte state incluse în Parteneriatul Estic. Ne apropiem de final. Eu sunt încrezător că la Summit-ul de la Vilnius vom pune ștampila de aprobare pentru această apropiere cu UE”, a afirmat Radoslaw Sikorski.

La rîndul său, Carl Bildt a spus că Uniunea Europeană sprijină ferm Republica Moldova, informează Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

„Vreau să vă felicit cu aceste progrese. Sperăm că veți menține această orientare strategică a politicilor D-voastră ca să cimentați același succes. Pot să vă promitem că noi o să facem tot posibilul să urgentăm ratificarea acestui Acord. Este un semnal bun”, a declarat Ministrul de externe a Regatului Suediei Carl Bildt.