Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.02.2013

Economii de 840 mln. lei anual vor fi realizate către anul 2020 odată cu implementarea PNAEE

Economii de 840 mln. lei anual vor fi realizate către anul 2020 odată cu implementarea PNAEE

Economii anuale de 830 mln. lei vor fi realizate către anul 2020, iar Produsul Intern Brut va crește cu 0,2% mai repede față de scenariul de bază, ca rezultat a implementării Planurilor Naționale de Acțiuni în domeniul Eficienței Energetice (PNAEE). Un prim astfel de Plan, pentru anii 2013-2015, elaborat de Agenţia pentru Eficiență Energetică în colaborare cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, a fost recent aprobat de Guvern. Planul prevede mobilizarea eforturilor sectoriale și sociale în scopul reducerii consumului de energie finală în sectoarele economiei naționale cu 1,8% anual până în 2015.

De creșterea eficienței energetice vor beneficia direct mai multe sectoare ale economiei, în special cele ce țin nemijlocit de utilizarea energiei în procesul de producție, dar și consumul gospodăriilor casnice și instituțiilor publice. Creșterea eficienței energetice ar însemna că mai multe mărfuri pot fi produse cu aceeași cantitate de energie și va presupune mai puține costuri de producție. Astfel, economia națională va deveni mai competitivă în raport cu cele ale țărilor parteneri comerciali.
În Plan sunt identificate un set de măsuri, implementarea cărora va conduce la economisirea resurselor energetice în diferite sectoare ale economiei naţionale. Printre acestea se înscrie introducerea auditului şi managementului energetic pentru gestionarea consumului de energie, crearea unui cadru benefic pentru dezvoltarea companiilor de servicii energetice, introducerea certificatelor de performanţă energetică a clădirilor, reducerea pierderilor de energie în rețelele de transport și distribuție ș.a.

PNAEE nu impune cheltuieli adiționale din partea statului, deoarece majoritatea acțiunilor au acoperire financiară din Bugetul de Stat, dar și din asistența tehnică acordată de partenerii de dezvoltare. Pentru implementarea Planului au fost identificate în total, aproximativ 263,35 mil. Euro, printre care:  linia de creditare pentru companiile mici şi mijlocii MoSEEF I și MoSEEF II, proiect realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în valoare totală de 20 și, respectiv, 22 mil. Euro; linia de creditare pentru sectorul rezidenţial MoREEF în valoare totală - 35 mil. Euro (BERD); Fondul pentru Eficienţă Energetică, cu alocările din bugetul național preconizate pentru anul 2013 – 160 mln. lei; 2014 – 175 mln. lei; 2015- 45 mln lei (sursele provin din suportul bugetar direct pentru sectorul energetic); 2,2 mil. Euro asistență tehnică acordată de către Delegația UE pentru implementarea matricei de politici la suportul bugetar pentru sectorul energetic; Fondul pentru Dezvoltare Regională (1% din bugetul național), fiind alocată suma de  160 mln. lei în anul 2012, etc.

La baza PNAEE pentru anii 2013-2015 stă Programul Național pentru Eficiență Energetică 2011-2020 adoptat prin Hotărârea Guvernului, nr. 833 din 10.11.2011 (PNEE), care stabilește cadru general cu obiective pe termen lung, urmând a fi sprijint de Planuri Naționale de Acțiuni în domeniul Eficienței Energetice, care vor include acțiuni și măsuri prioritare în vederea atingerii obiectivelor naționale către anul 2020. Totodată, PNAEE răspunde angajamentelor asumate de  RM, în calitate de stat semnatar al Tratatului Comunității Energetice (TCE), include prevederile Legii pentru aderarea Republicii Moldova la Tratatul de constituire a Comunităţii Energetice, nr. 117 - XVIII din 23.12.2009, și aplică recomandările Comisiei Europene cu privire la Ghidul și formularul pentru elaborarea celui de-al doilea Plan National de Acțiuni în domeniul Eficienței Energetice.
La elaborarea prezentului PNAEE au fost luate în considerare experiența țărilor UE, evoluția consumurilor de resurse energetice și energie în sectoarele economiei naționale, sursele de acoperire şi instrumentele financiare disponibile în țară ș.a.

Dat fiind că eficienţa energetică nu reprezintă un sector aparte, implementarea prezentului PNAEE va necesita antrenarea mai multor instituții publice naționale cum ar fi: Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministetul Mediului, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, etc.
Realizarea Planului nu este posibilă și fără sprijinul partenerilor din mediul academic și a  sectorului asociativ. De asemenea, succesul implementării acțiunilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova va depinde în mare măsură și de antrenarea proactivă a autorităților publice locale, care sunt încurajate se demonstreze un angajament exemplar în realizarea economiilor de energie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus