Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.02.2013

Corlăţean: Am spus la CAE că angajamentul R.Moldova faţă de UE nu s-a diminuat, în pofida ultimelor evoluţii

Corlăţean: Am spus la CAE că angajamentul R.Moldova faţă de UE nu s-a diminuat, în pofida ultimelor evoluţii

Angajamentul Republicii Moldova faţă de aderarea la UE nu s-a diminuat, în ciuda ultimelor evoluţii de la Chişinău, dar raţiunea trebuie să prevaleze şi negocierile să poată duce la o reconfigurare a structurii AIE şi la evitarea alegerilor anticipate care ar genera o întârziere în traseul european al ţării, a declarat luni ministrul român de externe Titus Corlăţean, după reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles.

Ministrul român de externe a subliniat la reuniunea CAE necesitatea ca summitul din noiembrie de la Vilnius 'să fie un succes', incluzând semnarea unor acorduri importante, 'acorduri de asociere, acorduri de liber schimb, sau măcar parafarea în funcţie de evoluţii, cu statele partenere care realizează progrese în baza criteriilor'.

În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate de reuniunea CAE, Titus Corlăţean a spus că a afirmat foarte clar luni că este de acord cu evaluarea făcută la începutul reuniunii de ministrul lituanian de externe asupra faptului că 'Republica Moldova a fost, în tot traseul de până acum, cel mai performant stat din Parteneriatul Estic şi că, la rândul său, România susţine acea abordare în funcţie de performanţele individuale, o tratare distinctă a fiecărui partener în funcţie de progresul concret şi nu tratarea la pachet'.

'Eu am anunţat că în această perioadă în care sunt şi evoluţii politice, faptul că angajamentul R. Moldova faţă de UE nu s-a diminuat, că toţi partenerii din ceea ce a fost până de curând Alianţa pentru Integrare Europeană sunt în continuare foarte angajaţi pe linia demersurilor şi obiectivelor europene ale R. Moldova. De asemenea, am anunţat că foarte recent am transmis o scrisoare de invitaţie trimisă de ministrul francez /Laurent/ Fabius şi de mine către toţi miniştrii de externe din UE pentru o nouă reuniune a grupului de prieteni ai R. Moldova în marja viitorului consiliu din 11 martie', a spus Corlăţean.

Şeful diplomaţiei române a precizat la reuniunea CAE că summitul de la Vilnius trebuie să se încheie cu rezultate concrete 'care să sprijine mersul înainte pe linie europeană al statelor care sunt merituoase'.

'Trebuie să înţelegem că în spaţiul estic avem tot interesul, noi UE, să avem parteneri tot mai apropiaţi cărora să li se ofere o perspectivă europeană, obiectivul de aderare la UE. Pentru că acesta este mijlocul cel mai eficient pe care îl avem să stimulăm progresele democratice, reformele din aceste state. Am fost extrem de mulţumit să observ că a existat o poziţie foarte largă de deschidere faţă de acest gen de discuţii. Nu întâmplător am salutat şi am sprijinit şi eu propunerea făcută de ministrul german de externe, Guido Westerwelle, ca de acum înainte să avem constant pe agenda CAE punctul Parteneriatul Estic. Vom avea acest punct în mod constant pe agendă, mai ales înaintea summitului de la Vilnius, nu la toate reuniunile, dar în mod clar va fi o discuţie aplicată', a adăugat ministrul român de externe.

El susţine că miniştrii europeni erau la curent cu evoluţiile din R. Moldova, dar au apreciat realizările ţării de până acum. 'Ceea ce este important este să menţinem acest contact strâns UE-R. Moldova, în condiţiile în care nu sunt noutăţi, pentru că au mai fost tensiuni în coaliţia de la guvernare. Nu întâmplător am subliniat importanţa organizării în această perioadă a grupului de prieteni a R. Moldova, co-iniţiat de România şi Franţa, şi faptul că poate fi transmis un mesaj foarte clar de aşteptare din partea UE dar şi de sprijin pentru continuitatea eforturilor pe care guvernul de la Chişinău le face spre UE', a susţinut Titus Corlăţean.

'Nu au fost exprimate preocupări atât de grave faţă de ceea ce se întâmplă la Chişinău, dar în mod clar este o aşteptare ca aceste eforturi pe care R. Moldova le face în proiectul european să continue. Pentru mine a fost extrem de importantă reafirmarea faptului că toate entităţile din ceea ce a fost până mai ieri AIE sunt extrem de ataşate dorinţei de a continua proiectul european. Astfel încât în perioada asta noi ne aşteptăm ca raţiunea să prevaleze şi negocierile să poată duce la o reconfigurare a structurii AIE şi la o evitare a alegerilor anticipate care evident ar genera o întârziere în traseul european al ţării', a subliniat Corlăţean.

În ceea ce priveşte posibila amânare a semnării acordului de asociere cu UE de către R. Moldova, ministrul român de externe a insistat că decizia trebuie să fie una politică. 'Mai multe state, între care şi România, au insistat asupra faptului că decizia noastră trebuie să fie politică, şi nu doar legat de R. Moldova, şi de Ucraina, şi de Georgia, de diferitele evoluţii privind acordurile de asociere, de acordurile de liber schimb şi tematica vizelor. Deci ea trebuie să fie politică şi nu subordonată, aşa cum din păcate au apărut mesaje de la Bruxelles, dificultăţilor tehnice legate de traducerea textelor acordurilor, de timpul îndelungat, de faptul că nu există suficienţi experţi să facă traducerea în nu ştiu câte limbi. Mesajul a fost foarte clar, decizia este a noastră, este politică, şi birocraţia trebuie să-şi facă datoria în funcţie de decizia pe care noi o luăm politic', a precizat şeful diplomaţiei române, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus