Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.02.2013

Thomas Hammarberg: Am efectuat un studiu detaliat al situației la compartimentul respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

Thomas Hammarberg: Am efectuat un studiu detaliat al situației la compartimentul respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Expertul principal pentru Drepturile Omului, Thomas Hammarberg.

După întrevedere, oficialii au susținut un briefing.

Prim-ministrul i-a mulțumit lui Thomas Hammarberg pentru munca depusă în  elaborarea raportului privind respectarea drepturilor omului în stînga Nistrului, precizînd că studiul reprezintă o evaluare obiectivă a situației în domeniu.

”Raportul prezintă oportunități pentru promovarea și avansarea drepturilor omului conform standardelor ONU și oferă recomandări concrete pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor. Noi trebuie să ajutăm oamenii de pe ambele maluri ale rîului Nistru pentru ca ei să-și poată exercita drepturile pe deplin”, a spus Vlad Filat.

Totodată, Premierul a subliniat că respectarea drepturilor omului nu trebuie să fie un subiect politic.

La rîndul său, Thomas Hammarberg și-a exprimat speranța că munca pe care a depus-o va contribui la crearea unor condiții prielnice pentru protejarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova din stînga Nistrului.

”Am efectuat un studiu detaliat al situației la compartimentul respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, rezultatele căruia sînt reflectate într-un raport cuprinzător. Sper că cetățenii de pe malul stîng al Nistrului nu vor fi ostatici ai litigiilor politice. Este important faptul că ne bucurăm de sprijinul Guvernului Republicii Moldova și al Uniunii Europene”, a spus  Thomas Hammarberg.

Vlad Filat a dat asigurări că Guvernul R. Moldova va ține cont de recomandările formulate de către expert în raportul său, care sînt de natură să contribuie la reglementarea conflictului transnistrean.

”Respectarea drepturilor omului a fost, este și va fi în continuare o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova”, a declarat Vlad Filat.

Raportul conţine 38 de recomandări, în principiu, adresate liderilor de la Tiraspol, dar implementarea cărora ţine de cooperarea cu structurile internaţionale de competenţă şi Guvernul Republicii Moldova. Majoritatea recomandărilor comportă un caracter mai puţin politic şi care sunt orientate spre ameliorarea situaţiei drepturilor sociale, civile, economice şi culturale, informează Biroul comunicare și relații cu presa al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus