Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.02.2013

Partidul Liberal nu renunţă la Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrarea Europeană şi îl consideră în continuare valabil şi cu depline puteri

Partidul Liberal nu renunţă la Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrarea Europeană şi îl consideră în continuare valabil şi cu depline puteri

În legătură cu situaţia creată în Alianţa de guvernare, Partidul Liberal face următoarea declaraţie:

Partidul Liberal nu renunţă la cauza noastră naţională, care în acest moment istoric de răscruce înseamnă aderarea noastră la Uniunea Europeană.

Partidul Liberal nu renunţă la Acordul de constituire a Alianţei pentru Integrarea Europeană şi îl consideră în continuare valabil şi cu depline puteri.

Partidul Liberal declară că Republica Moldova nu are nevoie de alegeri anticipate, ci de stabilitate politică, în vederea realizării tuturor angajamentelor noastre europene, astfel ca Acordurile istorice cu Uniunea Europeană să fie încheiate în toamna acestui an la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

În numele a două veacuri de suferinţă şi de asuprire străină, în numele a sute de mii de jertfe aduse de poporul nostru în timpul ocupaţiei sovietice, foametei organizate, deportărilor, în numele celor cărora li s-a distrus viaţa în gulagurile sibiriene, în numele cetăţenilor noştri care, după dictatura comunistă a lui Voronin şi după evenimentele tragice de la 7 aprilie, ne-au votat şi ne-au încredinţat nouă, Alianţei pentru Integrarea Europeană, viitorul lor european, în numele angajamentelor pe care le avem în faţa partenerilor noştri strategici, a prietenilor şi aliaţilor adevăraţi ai Republicii Moldova – Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii,

Partidul Liberal declară că posibilităţile, capacităţile, potenţialul AIE, în pofida tuturor încercărilor interne şi externe de a o discredita, de a o deraia de la principalul scop, nu este epuizat.

AIE nu aparţine liderilor partidelor care au semnat acordul de constituire. AIE aparţine cetăţenilor Republicii Moldova şi reprezintă – în pofida tuturor dificultăţilor prin care trece ţara şi toţi cetăţenii – suma speranţelor generale într-un viitor bun, într-un viitor european atât pentru noi toţi, cât şi pentru copiii noştri, pentru toate generaţiile viitoare. AIE înseamnă nu numai Integrare Europeană, ci şi libertate şi independenţă politică reală a statului, dezvoltare, prosperitate şi civilizaţie în marea familie a popoarelor europene. AIE, care se bucură încă de la constituire de sprijinul politic şi ajutorul partenerilor strategici, este, de fapt, şansa noastră istorică, care, dacă nu este astăzi şi acum fructificată, ar putea face ca Istoria să se întoarcă cu spatele la noi. Fără această opţiune politică de proiect naţional vom fi condamnaţi în deceniile următoare la subdezvoltare, la sărăcie, la izolare şi abandonare de lumea civilizată a Europei, la un destin obscur, fără aliaţi şi fără ajutorul lor sincer.

Din perspectiva acestor pericole foarte reale, PL nu poate să nu remarce similitudinea izbitoare dintre actuala situaţie poltică şi campania „mâinilor curate”, care a doborât Guvernul ADR în 1999, exact înainte de summit-ul de la Helsinki, unde Republica Moldova urma să fie cuprinsă în proiectul european. Acum, aceluiaşi pretext al luptei cu corupţia datorăm criza din AIE şi riscăm să  declanşăm alegeri parlamentare anticipate, aruncând în aer semnarea Acordurilor  de la Vilnius.

PL este pentru AIE, deoarece anume PL este autorul acestui brand politic, care a reprezentat voinţa electoratului democratic la alegerile din 2009, brand care de altfel a atras şi sprijinul masiv pentru AIE din partea Europei şi a SUA. Însă, pe de altă parte, PL doreşte o bună guvernare colectivă în Alianţă, bazată pe principiul consensualităţii şi nu al absolutismului şi al autoritarismului, o alianţă de guvernare fără corupţie, fără contrabandă, fără hoţie din banii publici. Considerăm că AIE are suficiente forţe şi capacităţi ca să combată cu succes aceste fenomene negative şi în acelaşi timp să-şi realizeze obiectivul politic principal: semnarea Acordurilor cu UE.

Pentru ei, problema Republicii Moldova nu este lupta cu sărăcia, lupta cu corupţia, lupta cu contrabanda, lupta împotriva celor care fură banii publici şi ruinează statul, adică cetăţenii, nu este lupta ca legea să fie stăpânul statului, dar este lupta ca stăpânul statului să fie un păpuşar sau un contrabandist, vorba lor.

În calitate de Prim-Ministru, V. Filat dedică majoritatea timpului acestei lupte, nu muncii pentru a îndeplini programul de guvernare al AIE. Pentu el este mai important cine va ieşi victorios din această luptă, nu îndeplinirea angajamentelor faţă de UE, pentru ca Republica Moldova să obţină semnarea Acordurilor şi astfel să scăpăm de şantajul şi terorismul Federaţiei Ruse. Este tragic cazul din Pădurea Domnească, care a dus la moartea lui Sorin Paciu, este ruşinos să tăinuieşti acest accident, dar, nu mai puţin ruşinos, este să foloseşti această tragedie pentru a-ţi regla conturile, în detrimentul cetăţenilor; este o crimă atunci când ceri pedepsirea celor care au tăinuit infracţiunea, dar să fii împotrivă ca şi alţii care au săvârşit infracţiuni să fie traşi la răspundere şi ei. Aceeaşi tăinuire, aceeaşi atitudine, iată de ce PL consideră că ei trebuie să plece din politică ambii. Nu trebuie să ne pună pe noi în situaţia să alegem între acordul AIE şi unul dintre ei. PL dintre ei doi tot timpul a ales cauza oamenilor, la fel vom proceda şi astăzi: plecaţi ambii din politică, odată ce nu conştientizaţi rolul vostru în această perioadă crucială pentru prezentul şi viitorul cetăţenilor, pentru viitorul copiilor, care, astăzi, mulţi dintre ei nu au nici tată, nici mamă alături de ei, iar alţii – nici pâine pe masă.

Reieşind din situaţia creată şi în numele intereselor naţionale ale Republicii Moldova şi ale cetăţenilor ei, PL propune următorul mecanism de conciliere:

1. Prim-ministrul Vlad Filat trebuie să retraga declaraţiile făcute la 13 februarie, aceste declaratii le consideram imature sub aspect politic. Şi în cazul dat partenerii de AIE trebuie notificaţi oficial, cu expunerea argumentelor corespunzătoare, nu frunză veştedă de stejar. Acordul semnat a dus la formarea majorităţii parlamentare. Denunţarea lui de jure şi de facto înseamnă lipsa acestei majorităţi parlamentare.

2. PLDM şi PD trebuie să pună capăt războiului politic al declaraţiilor publice şi să nu escaladeze criza din Alianţă, care riscă să conducă la alegeri anticipate. Nu avem dreptul în aceste clipe istorice să punem interesul meschin mai presus de interesele naţionale.

3. PL apreciază iniţiativa preşedintelui Nicolae Timofti de a se întâlni cu fiecare lider al AIE în mod separat, dar consideră că întâlnirile bilaterale sunt puţin productive şi crede că soluţia cea mai eficace de a menţine Alianţa este de a-i reuni pe toţi  la Masa Concilierii, împreună cu reprezentanţii partenerilor noştri strategici - şeful Delegaţiei UE, dl Dirk Schuebel, şi Ambasadorul SUA, dl  William H. Moser.

4. PL face apel către mass-media, către formatorii de opinie să înţeleagă întreaga gravitate a momentului şi să trateze situaţia din AIE cu moderaţie şi înţelepciune.

Chişinău, 14 februarie 2013

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus