Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.02.2013

BNM: Diminuarea activităţii economice, cererea internă şi cea externă slabe vor reprezenta factorii dezinflaţionişti principali în anul curent

BNM: Diminuarea activităţii economice, cererea internă şi cea externă slabe vor reprezenta factorii dezinflaţionişti principali în anul curent

Conform datelor publicate de Biroul Naţional de Statistică (BNS), în luna ianuarie 2013, ritmul creşterii preţurilor de consum (IPC) pentru ultimele 12 luni a constituit 4.6 la sută, majorându-se faţă de nivelul lunii precedente cu 0.5 puncte procentuale şi menţinându-se în proximitatea ţintei inflaţiei de 5.0 la sută.

Balanţa riscurilor la adresa inflaţiei continuă să fie influenţată de factori externi şi interni, cu o evidenţiere uşoară a factorilor proinflaţionişti. Presiuni inflaţioniste vor surveni ca urmare a ajustării politicii fiscale pentru anul 2013, precum şi a sporirii preţurilor internaţionale la petrol. Majorarea preţurilor la produsele alimentare, cauzată de seceta severă din anul 2012 din principalele regiuni agricole va crea presiuni inflaţioniste suplimentare, deşi efectul secetei se va disipa în următoarele trimestre.

Diminuarea activităţii economice, cererea internă şi cea externă slabe vor reprezenta factorii dezinflaţionişti principali în anul curent.

Evoluţia inflaţiei din luna ianuarie confirmă ipotezele utilizate în ultima rundă de prognoză şi susţine proiecţiile publicate în Raportul asupra inflaţiei din luna februarie 2013.

Ritmul anual al inflaţiei în luna ianuarie a constituit 4.6 la sută, fiind cu 0.5 puncte procentuale peste nivelul înregistrat în luna precedentă, din cauza intensificării presiunilor din partea preţurilor la produsele alimentare.

Rata inflaţiei lunare a consemnat o valoare de 0.8 la sută, fiind condiţionată de creşterea preţurilor la produsele alimentare cu 1.6 la sută, a preţurilor la mărfurile nealimentare cu 0.4 la sută şi a tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 0.3 la sută. Similar lunii precedente, creşterea ratei lunare a inflaţiei în luna ianuarie a fost amplificată de efectul sezonier pozitiv caracteristic acestei perioade, în special pentru preţurile la legume şi la articolele de îmbrăcăminte. Totodată, această majorare a fost influenţată şi de deprecierea cumulativă din lunile decembrie 2012 şi ianuarie 2013 a cursului de schimb nominal efectiv al leului moldovenesc în raport cu luna noiembrie a anului precedent cu circa 1.5 la sută. La eliminarea efectului sezonier, în luna ianuarie, se atestă o creştere nesemnificativă a preţurilor de 0.4 la sută. Această dinamică a fost imprimată preponderent de contribuţia pozitivă din partea preţurilor la produsele alimentare şi a inflaţiei de bază. Aportul preţurilor reglementate şi ale celor la combustibil a fost unul neglijabil. Inflaţia de bază continuă să genereze o influenţă redusă, similară cu cea din lunile precedente, în lipsa unor presiuni din partea cererii agregate.

Ritmul anual al inflaţiei de bază  a înregistrat în luna ianuarie 2013 valoarea de 3.9 la sută, majorându-se cu 0.2 puncte procentuale faţă de nivelul lunii precedente.

În luna ianuarie 2013, ritmul lunar al inflaţiei de bază a constituit 0.5 la sută, fiind cu 0.2 puncte procentuale superior celui înregistrat în luna precedentă. Evoluţia respectivă a fost determinată, în principal, de majorările preţurilor la alimentaţia publică, ţigări, tricotaje, detergenţi, educaţie şi învăţământ, confecţii şi încălţăminte.

Unul din factori care a condiţionat creşterea preţurilor la confecţii şi încălţăminte a fost şi majorarea costurilor de producere rezultată din creşterea preţurilor la resursele energetice şi la materia primă pe pieţele internaţionale.

Asupra preţurilor bunurilor şi serviciilor incluse în inflaţia de bază a influenţat şi efectul sezonier caracteristic acestei perioade.
Preţurile la produsele alimentare în luna analizată s-au majorat cu 1.6 la sută faţă de luna precedentă. Această dinamică s-a produs, în principal, din cauza sporirii preţurilor la legume proaspete (cu 10.3 la sută), cartofi (cu 4.8 la sută), peşte şi conserve din peşte (cu 1.8 la sută), lapte şi produse lactate (cu 1.1 la sută), zahăr (cu 0.8 la sută) şi produse de morărit şi panificaţie (cu 0.6 la sută).

Majorarea preţurilor la produsele sus-menţionate s-a consemnat ca urmare a propagării efectelor secundare generate de seceta din vara anului 2012. După excluderea factorului sezonier, creşterea preţurilor la produsele alimentare a fost înregistrată la nivel de 0.5 la sută.

În luna ianuarie 2013, preţurile la combustibili s-au majorat cu 0.4 la sută comparativ cu luna precedentă. Această majorare s-a produs, în special ca rezultat al creşterii preţurilor la pompă a gazului din butelii cu 1.9 la sută. Totodată, preţurile la carburanţi, lemne pentru foc şi cărbune au rămas la nivelul lunii precedente.

În luna ianuarie 2013, preţurile la serviciile reglementate s-au majorat cu 0.2 la sută comparativ cu luna precedentă ca rezultat al creşterii tarifelor la serviciile de sănătate cu 1.3 la sută, precum şi a tarifelor la apeduct şi canalizare din unele localităţi cu 1.9 la sută. O contribuţie pozitivă, însă mai puţin semnificativă, la evoluţia lunară a preţurilor reglementate a fost consemnată din partea creşterii preţurilor la medicamente cu 0.3 la sută. Ritmul anual al preţurilor reglementate a constituit 2.5 la sută şi s-a redus cu 0.1 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă.

Banca Naţională a Moldovei reafirmă că va monitoriza cu vigilenţă evoluţiile economice interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin ajustarea instrumentelor de politică monetară, să asigure realizarea obiectivului stipulat în Strategia politicii monetare pe termen mediu, în vederea asigurării şi menţinerii stabilităţii preţurilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus