Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.02.2013

Acordul de Comerţ Liber moldo-turc va fi semnat în primăvara anului curent

Acordul de Comerţ Liber moldo-turc va fi semnat în primăvara anului curent

Acordul de Comerț Liber moldo-turc  va fi semnat în cadrul vizitei  Primim-ministrului Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan la Chișinău,  preconizată pentru luna mai 2013. Informația a fost spusă  în cadrul celei de a V-a și cea din ultima runda de negociere a regimului liberalizat de comerț între Republica Moldova și Republica Turcia, care a avut loc la Chișinău, pe 13-14 februarie 2013.  Reamintim că semnarea Acordului de Comerț Liber RM-Turcia este o precondiție a Uniunii Europene în negocierea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM – UE.

La ziua de astăzi relațiile comerciale moldo-turce sunt reglementate de către regimul GSP Plus, care este un regim preferențial asimetric oferit Republicii Moldova de Turcia și prevede exportul produselor industriale moldovenești fără aplicarea taxelor vamale. Viitorul Acord va liberaliza schimburile comerciale intre țările noastre pentru circa 9 mii de poziții tarifare.

”Pentru a proteja producătorii autohtoni, au fost negociate perioade de tranziție pentru o serie de produse industriale, precum ar fi: produse textile, covoare, mobilă, unele materiale de construcție și din plastic, etc. Pentru acestea sunt prevăzute perioade de tranziție de 3, 5 sau 7 ani, în dependență de produs, a declarat  Directorul Direcției Generale Politici Comerciale a Ministerului Economiei,  Inga Ionesii.

Potrivit Ministerului Economiei, un alt rezultat al negocierilor sunt cotele convenite de către țări pentru produsele agricole. Astfel, agenții economici din Republica Moldova vor putea exporta in limita cotelor stabilite circa 30 de produse – zahăr, cereale, vin, legume, fructe, lactate, produse din tutun, ș.a. Totodată, o serie de produse agroalimentare nu vor nimeri sub incidența Acordului precum ar fi: carnea, struguri, ouă, etc.

 ”Aș menționa,  că taxele de import în Turcia sunt foarte înalte, iar cotele negociate vor permite  agenților economici din Republica Moldova să se afirme pe piața turcă atât prin calitatea  produselor cât și a prețurilor competitive”, a specificat Inga Ionesii.

La rândul său partea moldavă a oferit Republicii Turcia cote pentru fructe , fructe uscate, produse de patiserie, sucuri,  ulei de măsline, pește, ș.a.

”Ultima rundă de negocieri a fost dedicată definitivării  tuturor aspectelor juridice ale Acordului. Urmează pregătirile pentru semnarea Acordului de Liber Schimb între Republica Moldova și Republica Turcia în mai 2013”, a zis Directorul Direcției Generale Politici Comerciale a Ministerului Economiei.

Ținem să menționăm că volumul schimburilor comerciale între Republica Moldova și Turcia în primele 11 luni ale anului 2012 a consemnat o valoare de 402,4 mil. dolari SUA, înregistrând o creştere de 2,4% în raport cu 11 luni ale anului 2011. Ponderea comerţului cu această ţară a constituit 6,0% din totalul comerţului exterior al Republicii Moldova în primele 11 luni ale anului 2012 (5,9% în 11 luni ale anului 2011).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus