Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-13/marian-lupu-a-semnat-astazi-o-dispozi-ie-cu-privire-la-instituirea-comisiei-pentru-selectarea-candid-28509.html
Data: Feb 13, 2013 (12:25)

Marian Lupu a semnat astăzi o dispoziție cu privire la instituirea Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General al R. Moldova

Președintele Parlamentului Republicii Moldova Marian Lupu a semnat astăzi o dispoziție cu privire la instituirea Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General al Republicii Moldova, pentru mandatul 2013-2018, rămas vacant în urma demisiei dlui Valeriu Zubco, acceptată de Parlament prin Hotărârea Parlamentului nr.1 din 21 ianuarie 2013.

Dispoziția Președintelui Parlamentului Marian Lupu are drept temei necesitatea asigurării transparenței, profesionalismului și caracterului apolitic al procesului de selectare a candidatului pentru funcția de Procuror General al Republicii Moldova, cât  și asigurarea respectării recomandărilor Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția). 

Președintele Parlamentului Marian Lupu a dispus instituirea Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General al Republicii Moldova și, în termen de cel mult 7 zile de la adoptarea prezentei Dispoziții, Consiliul Superior al Procurorilor și Comisia Națională de Integritate își vor delega membrii Comisiei.
Președintele și Vicepreședintele Comisiei sunt aleși la prima ședință de lucru, din rândul membrilor ei, cu votul majorității  membrilor Comisiei. De asemenea, Dispoziția șefului Legislativului mai prevede că în calitate de membri observatori ai Comisiei de selectare a candidatului la funcția de Procuror General al republicii Moldova vor fi invitați reprezentanți ai corpului diplomatic și ai Misiunii Uniunii Europene pentru Consiliere în Politici Publice la Nivel Înalt, care activează pe lângă Procuratura Generală și Ministerul Justiției.

În termen de cel mult 5 zile de la Constituire, Comisia va elabora și aproba Regulamentul privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru selectarea candidatului la funcția de Procuror General al Republicii Moldova. Până la 30 martie 2013, Comisia va organiza selectarea candidatului și îl va prezenta Președintelui Parlamentului, pentru a fi propus Parlamentului la funcția de Procuror General al Republicii Moldova, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.