Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.02.2013

Valeriu Lazăr: Avantajul R.Moldova în atragerea investițiilor străine directe poate fi doar un mediu de afaceri de o calitate net superioară țărilor din regiune

Valeriu Lazăr: Avantajul R.Moldova în atragerea investițiilor străine directe poate fi doar un mediu de afaceri de o calitate net superioară țărilor din regiune

„Avantajul Republicii Moldova în atragerea investițiilor străine directe poate fi doar un mediu de afaceri de o calitate net superioară țărilor din regiune. Sau facem un salt de 20-30 de poziții în ratingurile internaționale specializate sau vom pierde competiția pentru atragerea investițiilor străine directe cu țările din regiune, care au avantaje naturale în raport cu Moldova – economii de scară, resurse naturale, etc.”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul prezentării studiului trimestrial MEGA – Analiza Creșterii Economice în Moldova, elaborat de către centrul analitic independent Expert-Grup.

În acest context, ministrul Economiei a pledat pentru aplicarea unor politici economice care să stimuleze competitivitatea economiei naționale, inclusiv pentru introducerea mai multor stimulente inclusiv fiscale pentru achizițiile de utilaje și pentru sporirea calificării personalului.

Valeriu Lazăr a recunoscut că, deși criza economică din anul 2012 a fost depășită mult mai bine decât în 2009, dezechilibrele structurale în economie nu au fost eliminate, cum nici procesul de schimbare a structurii economiei nu a devenit, încă, ireversibil. Astfel, prioritățile în materie de politici economice rămân neschimbate – implementarea trasnformărilor structurale și diminuarea expunerii la vulnerabilitățile externe. În această perioadă, investițiile publice au jucat rol de stabilizare a economiei, au reprezentat investiții în competitivitate prin îmbunătățirea infrastructrurilor și au suplinit deficitul de investiții private. Valeriu Lazăr a precizat că fuxul net al investițiilor străine directe a scăzut semnificativ în anul 2012, însă a rămas în creștere, pe un fundal global de stagnare.

În același timp, ministrul Economiei a subliniat că, deși în anul 2012, exporturile s-au reorientat ușor dinspre Uniunea Europeană spre CSI, ținta strategică rămâne încheierea Acordului de comerț liber aprofundat și comprehensiv cu UE și sporirea competitivității produselor și serviciilor moldovenești pe piața comunitară, având ca efect și ridicarea competitivității produselor noastre și pe piețele tradiționale estice, informează un comunicat al Ministerului Economiei.
 

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus