Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.02.2013

Ministerul Justiției a expediat Guvernului proiectul Legii privind finanțarea partidelor

Ministerul Justiției a expediat Guvernului proiectul Legii privind finanțarea partidelor

Ministerul Justiției a finalizat și expediat astăzi Guvernului spre aprobare proiectul Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative ce privesc finanțarea partidelor din Moldova. Scopul acestuia este instituirea unui sistem eficient de monitorizare și control al finanțării formațiunilor politice din Moldova.

Proiectul a fost elaborat de un Grup de lucru creat de Comisia Electorală Centrală, în conformitate cu Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei naționale anticorupție (2011-2015), iar responsabil pentru promovarea acestuia a fost numit Ministerul Justiției.

Prevederile acestuia reglementează noi condiții de finanțare - din bugetul de stat - al partidelor, precum și modul de utilizare a acestor surse. Autorii obligă formațiunile politice ale căror venituri sau cheltuieli anuale depășesc un milion de lei să comande un audit al rapoartelor de gestiune financiară cel puțin o dată la trei ani. De asemenea, au fost delimitate clar valoarea cotizațiilor plătite de membri de cea a donațiilor oferite în favoarea partidelor, acestea urmând a fi reflectate separat în contabilitatea fiecărei formațiuni și în rapoartele sale de gestiune financiară. La fel, vor fi reduse limitele pentru contribuții individuale ale persoanelor fizice (la 20 de salarii medii pe economia națională) și juridice (la 40 de salarii medii), combinată cu descrierea detaliată a categoriilor de donații ce pot fi primite de către partide.  Diminuarea plafoanelor pentru contribuții individuale reprezintă, de altfel, una din recomandările experților Consiliului Europei.

Pe lângă aceasta, proiectul clarifică sistemul de sancționare, termenele de examinare a cauzelor ce vizează finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, subiecții unor astfel de cauze, precum și competențele organelor de control. În acest sens, urmează a fi consolidat rolul Comisiei Electorale Centrale, prin acordarea dreptului de aplica sancțiuni și stabilirea acesteia în calitate de agent constatator al contravențiilor din domeniul finanțării partidelor și a campaniilor electorale.

Per ansamblu, proiectul urmărește modificarea a cel puțin șapte acte normative - Codul electoral, Legea privind partidele politice, Codul penal, Codul contravențional, Codul audiovizualului, Codul fiscal și Legea Curții de Conturi.

Potrivit Ministerului Justiției,  Comisia de la Veneția a anunțat că va examina proiectul Legii cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative ce privesc finanțarea partidelor politice din Republica Moldova în sesiunea sa plenară de pe 8 și 9 martie, iar opinia acesteia va fi făcută public câteva zile mai târziu - pe 11 martie 2013.

Proiectul Legii, Nota Informativă ce îl însoțește, precum și Sinteza obiecțiilor și propunerilor pot fi găsite pe site-ul Ministerului Justiției la rubrica Transparența în procesul decizional.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus