Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.02.2013

Marian Lupu a convocat o ședință specială pe problema creată în jurul Băncii de Economii a Moldovei

Marian Lupu a convocat o ședință specială pe problema creată în jurul Băncii de Economii a Moldovei

Președintele Parlamentului Republicii Moldova Marian Lupu a convocat o ședință specială pe problema creată în jurul BEM, la care au participat reprezentanții BNM, Asociației Băncilor, CNPF și Fondului de Garantare a Depozitelor.

În cadrul întrevederii, reprezentanții BNM, Asociației Băncilor, CNPF și Fondului de Garantare a Depozitelor l-au informat pe Președintele Parlamentului referitor la situația și activitatea la zi a Băncii de Economii din Moldova.

În același context, Președintele Parlamentului Marian Lupu a menționat că, în pofida faptului că Banca de Economii este controlată de Guvern, este absolut necesară și conectarea Parlamentului, pentru a vedea motivele și responsabilii care au provocat această situație și, doi, să susținem de urgență acele soluții care vor fi propuse de către gestionarii băncii, ca problema să fie rezolvată. Această problemă nu trebuie să fie isterizată, la BEM ne confruntăm cu o situație gravă, care trebuie să fie rezolvată. Gestionarul BEM, în persoana Guvernului, trebuie să vină foarte rapid cu soluții de remediere și de rezolvare a acestei probleme și sunt proiecte de soluții care trebuie să fie aplicate, a declarat Marian Lupu.

Marian Lupu a relevat că este necesar să fie întreprinse acțiuni foarte concrete, deoarece nu avem multe luni la dispoziție și nu putem să evităm ca aceste acțiuni să fie transformate în proiecte de legi prezentate Parlamentului. În ultimă instanță, a menționat șeful Legislativului, forul legislativ al țării va trebui să adopte propunerile și soluțiile, care trebuie să fie identificate de către Guvern cât mai rapid posibil.

Cu referință la motivele și responsabilii de situația de la BEM, șeful Legislativului a menționat că, în situația în care statul va trebui să intervină cu injecții financiare destul de mari, noi trebuie să ne asigurăm că acești bani, alocați din impozitele cetățenilor Republicii Moldova, vor îmbunătăți la modul real situația, dar nu vor dispărea ca apa în nisip. De asemenea, șeful Legislativului a menționat necesitatea stabilirii componenței Comisiei de anchetă pentru BEM, chiar în prima ședință a sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului. De asemenea, Marian Lupu a mai specificat că problema cu portofoliul de credite neperformante la BEM începe în toamna anului 2010, atunci când era campanie electorală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus