Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-12/circa-70-la-suta-din-lucrarile-de-reabilitare-a-drumului-saratenisoroca-vor-fi-efectuate-in-anul-201-28507.html
Data: Feb 12, 2013 (21:29)

Circa 70 la sută din lucrările de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca vor fi efectuate în anul 2013

Circa 70 la sută din lucrările de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca, inclus în programul Compact, al Guvernului SUA, vor fi efectuate pe parcursul anului 2013.  Totodată pe parcursul anului curent vor fi inițiate cele mai complexe lucrări pe porțiunea de drum, printre care construcția a 5 poduri, inclusiv a intersecției denivelate Sărăteni, reamplasarea podului cu cale ferată din apropierea orășelului Ghindeși, reconstrucția șoselei de centură a orașului Soroca, afectată de alunecări de teren.
Conform contractelor de executare a lucrărilor de reconstrucție a drumului Sărăteni-Soroca de 93 de km, reabilitarea drumului urmează să fie finalizată pînă în luna iunie 2014.

Atît consorțiul de companii turcești ONUR și SUMMA, cît și compania austriacă Strabag sunt mobilizate și sunt pregătite să înceapă lucrările de reabilitare imediat ce condițiile climaterice vor fi favorabile.

Consorțiul de companii turcești dispune  de circa 130 de unități de echipament, inclusiv  camioane,  buldozere, excavatoare, turnuri de lumină, compresoare, compactoare pentru sol, uzină de emulsie, autobasculante, automacarale etc. În septembrie a fost dată în exploatare uzina de producere a asfaltului cu o capacitate de producere a 280 de tone de asfalt pe oră.

De asemenea,  pe parcursul iernii consorțiul ONUR și SUMMA a achiziționat peste 70 de mii de tone de materiale de construcție: nisip, prundiș, pietriș, granit. Au fost angajate circa 120 de persoane care vor fi implicate în reabilitarea drumului, dintre care 63 de angajați sunt din Republica Moldova, ceilalți din Turcia.

În același timp, compania austriacă Strabag și-a mobilizat echipamentul și echipa pentru a demara lucrările de construcție, iar pînă la finele lunii martie va lansa uzina de producere a asfaltului.

Potrivit contractelor semnate de FPM Moldova,  consorțiul de companii turcești ONUR și SUMMA va reabilita 44,9 km, începînd de la intersecția Sărăteni pînă la intrarea în or. Ghindeşti, și va construi intersecția denivelată Sărăteni. Iar compania austriacă Strabag AG va reabilita 48,1 km de la intrarea în or. Ghindeşti pînă la intersecția Drochia (intersecţia drumului R7 cu R9).

Costurile totale pentru lucrările de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca și supraveghere a lucrărilor de construcție vor fi de peste 99 mil USD.