Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.02.2013

Biroul Naţional al asigurătorilor de autovehicule a decis să retragă companiei Moldcargo dreptul de a emite Cartea Verde

Biroul Naţional al asigurătorilor de autovehicule a decis să retragă companiei Moldcargo dreptul de a emite Cartea Verde

Adunarea Generală a membrilor Biroului Naţional al asigurătorilor de autovehicule a decis să excludă societatea de asigurări „Moldcargo” SA din componențas membrilor cu drepturi depline ai Biroului Naţional. Aceasta înseamnă că „Moldcargo” nu mai deține   dreptul de a realiza certificate internaţionale de asigurare „Carte Verde”. Certificatele „Carte Verde”, emise de „Moldcargo” după data de 11 februarie 2013 se consideră ca fiind nevalabile. Totodată, „Moldcargo” va rămâne pe deplin responsabilă pentru toate obligațiile asumate în cadrul contractelor  „Carte Verde”, încheiate de această companie până la 11 februarie 2013.

Decizia Adunării Generale a membrilor Biroului Naţional al asigurătorilor de autovehicule a fost luată ca urmare a încălcării repetate de către”Moldcargo” a cerinţelor faţă de companiile care activează în Moldova cu dreptul de a realiza certificate de asigurare internaţională de răspundere civilă auto „Carte Verde”. Compania a promovat o politică a preţurilor de dumping, a acordat reduceri ilegale de prime, a depăşit volumul  cheltuielilor de gestiune şi mărimea comisioanelor acordate brokerilor de asigurări.  Aceste fapte ar fi putut  provoaca prăbuşirea pieţei de asigurări „Carte Verde” din Republica Moldova  şi să compromită îndeplinirea obligaţiilor internaţionale ale companiilor de asigurări din Moldova, în general. Mai mult decât atât, au fost depistate cazuri de eliberare a certificatelor Carte Verde pentru autovehicule înmatriculate în străinătate, ceea ce contravine prevederilor Regulamentului General al Consiliului Birourilor și poate să ducă la aplicarea sancțiunilor faţă de Moldova în general din partea acestui organism internaţional de coordonare. Totodată, Moldova ar putea fi exclusă sau i s-ar suspenda temporar dreptul de a elibera în mod individual poliţa de asigurare „Carte Verde”, fapt care s-a întâmplat deja o dată în anul  2002.

Anterior, la 30 noiembrie 2012, Adunarea Generală a membrilor Biroului Naţional al asigurătorilor de autovehicule a avertizat compania „Moldcargo” şi i-a interzis să realizeze certificate internaționale de asigurare „Carte Verde” pentru un termen de 6 luni, începând cu 10 decembrie 2012. În această perioadă, „Moldcargo” a fost obligată să elimine încălcările depistate. Însă, în ciuda suspendării temporare, compania a inorat respectarea hotărârii Adunării Generale și a continuat să realizeze certificatele „Carte Verde”, încheind contractele pentru aceste certificate cu antedată, fapt care a condus la excluderea „Moldcargo” din rândurile emitenților certificatelor „Carte Verde”.

Informaţie. Sistemul Internaţional de asigurare de răspundere civilă auto „Carte Verde” funcţionează din 1951. Scopul principal este de a regulariza pretenţiile persoanelor păgubite ca urmare a accidentelor de circulaţie, cu participarea automobiliştilor străini, în conformitate cu legislaţia naţională a ţării producerii accidentului.   Birourile Naţionale „Carte Verde” sunt membre ale organizaţiei unice – Consiliul Birourilor din Bruxelles, care activează sub egida Grupului de lucru pentru transportul rutier al Comitetului pentru transport terestru al Comisiei Economice a Naţiunilor Unite pentru Europa. Membri ai Sistemului  „Carte Verde” sunt 45 de ţări: Federaţia Rusă, toate statele Europene, Israel, Marocco, Tunis şi Iran. În Moldova sistemul Carte Verde funcţionează începând cu 2001. Atribuţiile biroului „Carte Verde” din Moldova au fost delegate Biroului Naţional a Asigurătorilor de Autovehicule. În cadrul Biroului Naţional, în calitate de emitenţi a certificatelor Carte Verde participă cinci companii – „Asito”, „Moldasig”, „Donaris Group”, „Moldova Astrovaz” şi „Grawe-Carat”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus