Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-11/seful-statului-nu-se-va-prezenta-la-comisia-de-ancheta-pe-cazul-paciu-28474.html
Data: Feb 11, 2013 (15:24)

Seful statului nu se va prezenta la Comisia de ancheta pe cazul Paciu

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, salută decizia Parlamentului de a accepta crearea Comisiei de anchetă pentru elucidarea modului în care au acționat organele abilitate în cazul incidentului tragic care a avut loc în Rezervația naturală „Pădurea Domnească” pe 23 decembrie 2012.

Șeful statului își exprimă încrederea că această Comisie va reuși să stabilească în mod deplin și într-un termen scurt modul în care și-au îndeplinit atribuțiile în acest caz instituții ale statului precum Procuratura, Poliția, Serviciul de Informații și Securitate, și Agenția de stat Moldsilva.

În același timp, președintele Timofti constată că, prin solicitarea adresată șefului statului de a compărea pentru audieri în fața sa, Comisia de anchetă n-a ținut cont de prevederile legale care vizează atribuțiile și îndatoririle șefului statului. În termenii art. 122 (Adresarea întrebărilor) și art. 125 (Înaintarea și examinarea interpelărilor) din Regulamentul Parlamentului, deputații nu pot formula întrebări la adresa președintelui Republicii Moldova, șeful statului neregăsindu-se printre subiecții care pot fi interpelați.

Într-un singur caz șeful statului poate da Parlamentului și Curții Constituționale explicații, potrivit art. 89 al Legii Supreme, care nu poate fi invocat în situația de față.

Drept urmare, președintele Timofti, fără a submina autoritatea Comisiei de anchetă și fără a prejudicia activitatea acesteia, nu va da curs solicitării Comisiei de a fi supus unor audieri pe acest caz.

Șeful statului, care și-a precizat poziția în legătură cu acest caz printr-un comunicat public emis pe 10 ianuarie a.c., când a propus, între altele, crearea unei comisii de anchetă parlamentare, așteaptă ca toate instituțiile statului și persoanele care au tangență directă sau indirectă cu cazul Pădurea Domnească să fie cercetate cu atenție de Comisia de anchetă, pentru a fi stabilite toate detaliile acelui eveniment de rezonanță publică și a prestației ulterioare a instituțiilor statului, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.