Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.02.2013

În perioada 11-15 februarie, Guvernul Republicii Moldova organizează săptămâna M-Cloud

În perioada 11-15 februarie, Guvernul Republicii Moldova organizează săptămâna M-Cloud

În cadrul evenimentului va fi prezentată platforma“Cloud Computing-MCloud”, care a câștigat premiul internaţional “Best Cloud Project in Central & Eastern Europe” și care este implementată de executivul Republicii Moldova.

Programul evenimentului include lansarea oficială a platformei M-Cloud, dezbateri despre impactul tehnologiei cloud asupra calității serviciilor publice, întrevederi cu tineri, funcționari publici și reprezentanți ai companiilor TI. 

Cloud computing-ul schimbă modul tradițional în care funcționează instituțiile publice și oferă soluția de reorganizare a structurii informaționale a unei instituții. Sistemul permite renunțarea la software-uri complicate, diferite pentru fiecare instituție în parte, cu sisteme de operare închise. Momentan, pe tot teritoriul țării exista peste 100 de centre de date pe care le folosește sectorul public. În plus, fiecare centru are nevoie de propriul spațiu de date, propriile birouri, curent electric, sisteme de răcire, spații de depozitare, softuri și propria echipă de ingineri care să întrețină și să opereze aceste sisteme. Prin folosirea tehnologiei Cloud, mai multe instituții folosesc aplicații comune, stocate într-un centru de date unic. Pentru a le accesa, funcționarul trebuie doar să conecteze firul de internet. E la fel ca folosirea poștei electronice. Nu este nevoie de servere și spații de depozitare. Este nevoie de o echipa tehnică care sa facă serverele să funcționeze. Folosind o aplicație în regim Cloud, funcționarul doar se loghează, personalizează contul și operează cu date. Instituțiile pot beneficia de o diversitate de aplicații Cloud. Inclusiv aplicații personalizate. Iată care sunt avantajele utilizării platformei Cloud Computing în Guvern:  economisirea resurselor; eliminarea costurilor de mentenanță; creșterea calității managementului datelor; creșterea securității informaţionale;  livrarea de servicii de calitate pentru cetățeni și mediul de afaceri.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus