Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.02.2013

Guvernatorul BNM, la şedinţa Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale

Guvernatorul BNM, la şedinţa Clubului Guvernatorilor Băncilor Centrale

În perioada 8-9 februarie 2012, guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei Dorin Dragutanu a participat la conferinta „20 de ani de la introducerea monedei nationale în Cehia”, organizate de Banca Nationala a Cehiei, si la cea de-a XXIX-a sedinta a Clubului Guvernatorilor Bancilor Centrale din Asia Centrala, Bazinul Marii Negre si Balcani, desfasurate la Praga.

Conferinta a reunit înalti oficiali ai autoritatilor monetare si ai comunitatii finaniare, reprezentanti ai mediului academic si ai celui politic din lume, comemorând etapele importante ale parcursului istoric monetar realizat în Republica Ceha în ultimii 20 de ani. Astfel, agenda evenimentului a cuprins evolutiile monetare din aceasta tara în abordare stiintifica, dezvoltarea sistemului bancar din perspectiva bancii centrale si din cea a bancilor comerciale, experienta Slovaciei asociata introdicerii euro s.a.

Forumul guvernatorilor bancilor centrale si-a confirmat esenta de promotor al cooperarii între autoritatile monetare din regiune si a fost centrat pe doua subiecte: situatia economica actuala si stabilitatea financiara. În special, dezbaterile s-au referit la consecintele crizei financiare din zona euro, care înca îsi manifesta persistenta, si impactul acestora asupra sectorului financiar-bancar din Asia Centrala, Bazinul Marii Negre si Balcani. Schimbul de opinii realizat în acest sens între participantii la sedinta a dezvaluit solutii bazate pe experientele decizionale ale bancilor centrale în situatii concrete, derulate pe un fundal economic general cu elemente comune. Acestea au vizat aspecte ale promovarii politicii monetare, supravegherii macroprudentiale în contextul stabilitatii financiare si ale gestionarii riscurilor aferente.

Clubul Guvernatorilor Bancilor Centrale din Asia Centrala, Bazinul Marii Negre si Balcani a fost înfiintat în anul 1998 si are 22 de membri: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Cehia, China, Georgia, Grecia, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Macedonia, Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Rusia, Serbia, Tadjikistan, Turcia si Ucraina, informează Serviciul de presa al Bancii Nationale a Moldovei

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus