Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.02.2013

Rezultatele vizitei ministrului Iurie Leancă la Vilnius

Rezultatele vizitei ministrului Iurie Leancă la Vilnius

Viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă,  a efectuat în perioada 7-8 februarie 2013, o vizita oficială în Republica Lituania, la invitaţia omologului lituanian, Linas Linkevičius.

Din componenţa delegaţiei au făcut parte ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi membri ai Comisiei mixte moldo-lituaniene pentru cooperare în domeniul integrării europene.

Vizita a avut drept scop aprofundarea şi extinderea relaţiilor bilaterale, precum şi a cooperării în domeniul integrării europene a Republicii Moldova.

În cadrul discuţiilor, cei doi miniştri ai Afacerilor Externe au trecut în revistă o serie de subiecte de pe agenda politică bilaterală şi au făcut un schimb de opinii privind priorităţile Republicii Lituania pe parcursul Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene. După cum se cunoaşte, în a doua jumătate a anului 2013, Lituania va prelua Preşedinţia la Consiliul UE, în cadrul căreia se va acorda o atenţie specială dezvoltării cooperării cu statele Parteneriatului Estic, în contextul aspiraţiilor de integrare europeană ale acestor ţări.

De asemenea, o atenţie aparte a fost acordată Summit-ului Parteneriatului Estic de la Vilnius (28-29 noiembrie, 2013), în timpul căruia se preconizează semnarea Acordului de Asociere, incluzând prevederile referitoare la  Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. În aceeaşi ordine de idei, un alt obiectiv important este finalizarea implementării condiţionalităţilor fazei a doua a Dialogului privind vizele cu UE, ceea ce va determina lansarea procesului decizional al UE privind liberalizarea regimului de vize pentru RM.

În acest context, ministrul moldovean a solicitat sprijinul Lituaniei în atingerea acestor obiective cu ocazia Summit-ului de la Vilnius, ceea ce ar consemna aplicarea principiului diferenţierii şi a celui de „mai mult pentru mai mult” în procesul de integrare graduală a Republicii Moldova în UE,  performanţele în cadrul PaE plasând ţara noastră pe o treaptă mai avansată în relaţiile sale cu UE.

La Vilnius, ministrul Iurie Leancă a fost primit şi de prim-ministrul Algirdas Butkevicius,  prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vytautas Gapsys, şi alţi membri ai legislativului lituanian.
 
Totodată, cu acest prilej, în capitala Lituaniei s-a desfăşurat cea de-a IV-a şedinţă a Comisiei moldo-lituaniene pentru cooperare în domeniul integrării europene, condusă de viceministrul Natalia Gherman. În cadrul şedinţei au fost discutate, în detalii, cooperarea bilaterală pe o serie de segmente, în special implementarea de către R.Moldova a condiţionalităţilor privind liberalizarea regimului de vize, cooperarea în sectoarele justiţie, afaceri interne, agricultură, ştiinţă, un rol deosebit fiind atribuit schimbului de experienţă şi expertiză oferit R. Moldova de către Lituania.

În încheiere, cei doi miniştri de Externe au semnat Protocolul Reuniunii celei de-a IV-a Comisii bilaterale moldo-lituaniene de cooperare în domeniul integrării europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus