Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.02.2013

Moldova şi Letonia au încheiat un nou Protocol de colaborare in domeniul economic, industrial şi tehnico-ştiinţific

Moldova şi Letonia au încheiat un nou Protocol de colaborare in domeniul economic, industrial şi tehnico-ştiinţific

Republica Moldova și Republica Letonă au încheiat un nou Protocol de colaborare in domeniul economic, industrial şi tehnico-ştiinţific, la finele ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-letone care a avut loc la Riga, în perioada 5-6 februarie 2012. Protocolul a fost semnat de către Co-președinții Comisiei - viceministrul Economiei, Octavian Calmâc și ministrul Economiei leton, Daniels Pavluts.

Protocolul prevede o serie de acțiuni comune ale instituțiilor celor două state în 15 domenii – comerț, industrie, agricultură și industrie alimentară, tehnologii informaționale, competitivitatea produselor, energetică, transport, etc.

Partea moldavă a venit cu o serie de propuneri privind dezvoltarea businessului mic și mijlociu prin crearea de proiecte comune intre instituțiile responsabile de acest domeniu din Moldova și Letonia și crearea unui permanent schimb de experiență atât între instituții, cât și agenții economici din ambele state.

”Începând cu anul 2009, schimburile comerciale moldo-letone sunt în permanentă creștere, dar sunt departe de a explora adevăratul potențial al economiilor țărilor noastre. Motiv din care, membrii Comisiei s-au ambiționat să creeze condiții maximal avantajoase pentru o colaborare eficientă și profitabilă pentru agenții economici din ambele țări”, a declarat Octavian Calmâc in cadrul ceremoniei de semnare a protocolului.

Totodată, oficialul moldovean a mulțumit partea letonă pentru suportul tehnic acordat țării noastre în reformarea sistemului de infrastructură a calității în cadrul pregătirii economiei Republicii Moldova față de următorul regim comercial cu Uniunea Europeană – Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM-UE.

In cadrul ședinței, la Riga a fost organizat și Moldova - Letonia Business Seminar, la care au participat agenți economici interesați de economia Republicii Moldova. Acestora le-a fost oferită o amplă informație despre reformele structurale ce au loc in țara noastră, oportunitățile investiționale în parcuri industriale, proiecte de eficiență energetică, procesul de privatizare, proiecte de infrastructură,etc.

Una din primele acțiuni de colaborare între țările noastre va fi organizarea cu prilejul vizitei Prim-ministrului Republicii Letonia, Valdis Dombrovskis la Chișinău a Forului moldo-leton al oamenilor de afaceri. Evenimentul va avea loc la 20 februarie 2013.

Potrivit Ministerului Economiei, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Letonia, în ianuarie-noiembrie 2012, a înregistrat $10,4 mln., majorându-se comparativ cu perioada analogica al anului 2011 cu un procent. Exportul de mărfuri autohtone pe piața acestei țări baltice a fost  de $4,6 mln. sau cu circa 15% mai mult decât in 2011. În cele 11 luni ale anului precedent importurile din Letonia au constituit $5,8 mln., fiind în creștere cu 10,8% comparativ cu 2011.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus