Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.02.2013

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictelor prelungite, Andrei Deşciţa

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictelor prelungite, Andrei Deşciţa

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov a avut, la 6 februarie curent, o întrevedere cu reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictelor prelungite, Andrei Deşciţa. În contextul preluării în anul 2013 a Preşedinţiei OSCE de către Ucraina, cei doi oficiali au discutat despre situaţia actuală a procesului de reglementare a conflictului transnistrean, în ajunul primei runde de negocieri în formatul “5+2”, care se va desfăşura pe 18-20 februarie 2013 la Lvov, Ucraina.

În debutul întrevederii, Viceprim-ministrul a apreciat vizita în Republica Moldova a Ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Leonid Kojara, care a estimat reglementarea transnistreană drept una dintre priorităţile majore ale preşedinţiei Ucrainei în OSCE. „Este apreciabil şi semnificativ faptul că prima vizită oficială întreprinsă în acest an de către Ministrul afacerilor externe al Ucrainei a fost în Republica Moldova, fapt care ne convinge că Ucraina este angajată plenar să contribuie la dinamizarea procesului de soluţionare a conflictului transnistrean”, a afirmat dl Eugen Carpov.

În acelaşi context, Vicepremierul a apreciat rolul constructiv jucat de Ucraina până în prezent în medierea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol şi a exprimat încrederea că acesta va genera şi în continuare noi soluţii pentru problemele cotidiene ale oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

De asemenea, domnul Eugen Carpov a subliniat necesitatea demarării discuţiilor asupra subiectelor din coşul tematic trei, care include aspecte politice, instituţionale şi de securitate ale reglementării definitive a conflictului transnistrean în baza principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova în limitele frontierelor recunoscute pe plan internaţional.
Totodată, cu referire la interacţiunea pe plan economic dintre cele două maluri ale Nistrului, Viceprim-ministrul Republicii Moldova Eugen Carpov a accentuat necesitatea creării unei platforme unice de conlucrare în vederea constituirii unui spaţiu economic unic între cele ambele maluri, propunere care anterior Chişinăul a prezentat-o Tiraspolului.

La rândul său, reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE a făcut o trecere în revistă a principalelor activităţi pe care Preşedinţia OSCE intenţionează să le realizeze pe parcursul anului 2013. Oficialul ucrainean a confirmat necesitatea continuării dialogului între actorii implicaţi în procesul de reglementare, în spiritul înţelegerilor asumate la negocierile în formatul “5+2”. De asemenea, dânsul a menţionat că pe parcursul mandatului de Preşedinte al OSCE, Ucraina va depune toate eforturile în direcţia soluţionării conflictului transnistrean.

În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictelor prelungite, Andrei Deşciţa, la 7 februarie curent se va deplasa la Tiraspol, informează  Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus