Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.02.2013

Reprezentanții Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu și-au anunțat intenția de a-și extinde aria de finanțare în R.Moldova

Reprezentanții Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu  și-au anunțat intenția de a-și extinde aria de finanțare în R.Moldova

Aderarea Republicii Moldova la Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) a fost subiectul întrevederii dintre ministrul Economiei Valeriu Lazăr, reprezentanții de la Agenția pentru Eficiență Energetică și Fondul pentru Eficiență Energetică cu delegații de la BERD  și Ambasada Suediei la Chișinău, desfășurată astăzi, în incinta Ministerului Economiei. 

În cadrul întrevederii, reprezentanții Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) și-au anunțat intenția de a-și extinde aria de finanțare în Republica Moldova prin intermediul granturilor și împrumuturilor pentru proiecte  în domeniul eficienței energetice și de mediu. Valoarea estimativă a proiectelor finanțate din acest fond constituie aproximativ 100 mln. Euro, inclusiv valoarea potențială de grant fiind cca 20 mln. Euro. Astfel, efectul de multiplicare a fondurilor atrase pentru finanțarea proiectelor în domeniile vizate va constitui 1:5. 

Aderarea Republicii Moldova la E5P va genera proiecte în așa domenii cum sunt ameliorarea sistemului de termoficare și aprovizionare cu apă, iluminare stradală, eficientizare energetică a edificiilor publice, transport urban, gestionarea și reciclarea deșeurilor ș.a. În cadrul întrevederii au fost abordate aspectele tehnice ce țin de identificarea și stabilirea instituției contribuitor și recipient al resurselor financiare în vederea finanțării și implementării proiectelor în domeniul eficiențe energetice în Republica Moldova. În acest context, s-a constatat că cea mai potrivită agenție de implementare a proiectelor ar fi  Fondul pentru Eficiență Energetică (FEE), care este creat în mod special pentru atragerea fondurilor și finanțarea proiectelor în domeniul eficienței energetice și surselor de energie regenerabilă. Intenția de aderare a RM la E5P a fost exprimată anterior de viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, în cadrul întrevederii cu reprezentanții BERD la Chișinău pe 2 octombrie 2012 și reiterată la Asambleia anuală a donatorilor Parteneriatului E5P de la Londra din 6 decembrie 2012.

Vorbind despre impactul benefic al aderării RM la E5P, Valeriu Lazăr a accentuat că  țara noastră a avansat mult în definitivarea cadrului normativ și instituțional în domeniul eficienței energetice și este gata de implementarea proiectelor majore în acest domeniu. ”Avem Strategia Energetică aprobată, care oferă claritate în sectorul energetic și prevede, în perspectivă, o aliniere la obiectivele europene. Având priorități clare și capacitate de asimilare a resurselor suntem la faza de identificare și valorificare a oportunităților de finanțare a proiectelor în domeniu, atât în sectorul public, cât și privat. Vedem E5P un partener al RM” – a spus ministrul Economiei.

La finalul întrevederii părțile au convenit asupra instituirii unui grup de lucru la Ministerul Economiei, care să elaboreze foaia de parcurs pentru aderarea la E5P și să identifice proiectele de finanțare.

Potrivit Ministerului Economiei, Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficiență Energetică și Mediu (E5P) este un fond înființat la inițiativa guvernului suedez în timpul președinției sale a Uniunii Europene în 2009 și a fost conceput pentru a promova investițiile în eficiența energetică în țările est-europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus