Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.02.2013

Natalia Gherman a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles şi Haga

 Natalia Gherman a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles şi Haga

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a efectuat în perioada 5 – 6 februarie 2013, o vizită de lucru la Bruxelles (Belgia) şi Haga (Olanda), împreună cu reprezentanţii Grupului de lucru privind liberalizarea regimului de vize.

Delegaţia a inclus reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Ministerului Afacerilor Interne (inclusiv Departamentul Poliţiei de Frontieră).

Scopul vizitei de lucru a fost de a informa şi familiariza autorităţile naţionale belgiene şi olandeze în domeniul justiţiei şi afacerilor interne despre ultimele evoluţii în cadrul dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, principalele rezultate în implementarea condiţionalităţilor Planului de Acţiuni RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, precum şi abordarea în detaliu a domeniilor care prezintă interes din partea Belgiei şi Olandei.

Vizita la Bruxelles a inclus întrevederi în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului de Interne, Poliţiei Federale, Oficiului pentru Străini, iar cea de la Haga întrevederi în cadrul Departamentelor cheie ale Ministerului de Externe, Ministerul Justiţiei, precum şi o masă rotundă cu reprezentanţi ai instituţiilor sectoriale în domeniul Justiţiei şi Afacerilor Interne.

Totodată, în cadrul discuţiilor au fost abordate rezultatele şi priorităţile de cooperare RM-UE în cadrul Parteneriatului Estic, ultimele evoluţii în negocierea Acordului de Asociere RM-UE, inclusiv şi negocierile privind crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, eforturile în implementarea deplină a condiţionalităţilor celei de-a doua fază a Dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize.

Atât oficialii belgieni, cât şi cei olandezi, au apreciat reformele desfăşurate de către RM în domeniul justiţiei şi afacerilor interne în realizarea obiectivelor de integrare europeană, şi au încurajat continuarea reformelor de modernizare a ţării, în special în ceea ce ţine de asigurarea respectării statului de drept.

O atenţia deosebită a fost acordată reformei Ministerului Afacerilor Interne (transformării Serviciului de Grăniceri în Departamentul Poliţiei de Frontieră), managementului integrat al frontierei, prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, precum şi asupra implementării legii privind asigurarea egalităţii şanselor.

De asemenea, în cadrul discuţiilor au fost identificate premize de consolidare a cooperării bilaterale în vederea preluării celor mai bune practici de către RM în domeniul JAI (combaterea criminalităţii itinerante/mobile, aplicarea măsurilor speciale de investigaţie, precum şi implemetarea conceptului intelligence led-policing, fiind identificate ca priorităţi de cooperare bilaterală).

Potrivit MAEIE, părţile au propus, pentru anul 2013, un Plan de Acţiuni de Cooperare dintre Poliţia Federală Belgiană şi Ministerul Afacerilor Interne a Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus