Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.02.2013

Eugen Carpov o întrevedere cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev

Eugen Carpov o întrevedere cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut marți, 5 februarie curent, o întrevedere cu reprezentantul special al Federaţiei Ruse în reglementarea conflictului transnistrean, Serghei Gubarev.

Oficialii au făcut un schimb de opinii privind ultimele evoluţii şi perspective din cadrul procesului de reglementare în contextul pregătirilor pentru prima rundă de negocieri în formatul „5+2” din acest an. În particular, au fost evaluate rezultatele întrevederii reprezentanţilor politici de la Chişinău şi Tiraspol în reglementarea transnistreană, care a avut loc pe 29 ianuarie 2013. De asemenea, interlocutorii au făcut un schimb de opinii cu privire la poziţiile actorilor internaţionali implicaţi în procesul de reglementare, fiind subliniată necesitatea promovării unei poziţii constructive din partea mediatorilor şi observatorilor.
În contextul perspectivelor pentru anul curent, oficialul moldovean a menţionat necesitatea demarării discuţiilor asupra subiectelor din coşul convenţional 3, care include aspecte politice, instituţionale şi de securitate ale reglementării definitive a conflictului transnistrean în baza principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova în limitele frontierelor recunoscute pe plan internaţional.

O atenţie specială în cadrul întrevederii a fost acordată interacţiunii între cele două maluri pe domeniul consolidării măsurilor de încredere. Astfel, Carpov a menţionat că la moment experţii din cadrul grupurilor de lucru specializate de la Chişinău şi Tiraspol, cu aportul partenerilor externi, definitivează mecanismul tehnic legat de libertatea circulaţiei,  procedura de perfectare a plăcilor cu numere de înmatriculare auto pentru unităţile de transport din regiunea transnistreană, care să corespundă standardelor şi cerinţelor internaţionale.

La rândul său, reprezentantul special al Federaţiei Ruse în problematica transnistreană, Serghei Gubarev, şi-a exprimat speranţa că prima rundă de negocieri în formatul „5+2” din acest an, care se va desfăşura în perioada 18-20 februarie 2013 la Lvov, Ucraina, va aduce rezultate pozitive procesului de reglementare şi impulsionării dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol, informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus