Trimite e-mail | Printeaza
IT
05.02.2013

Pavel Filip îndeamnă la identificarea unei soluții pentru reluarea activității portalului implicare.md

Pavel Filip îndeamnă la identificarea unei soluții pentru reluarea activității portalului implicare.md

Ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, Pavel Filip, a convocat în şedinţă grupul de lucru pentru definitivarea  Regulamentului privind examinarea sesizărilor electronice publicate pe portalul www.implicare.md. Activitatea site-lui a fost temporar suspendată ca urmare a deciziei Centrului Naţional pentru  Protecţia  Datelor cu Caracter Personal, pe motiv că ar contraveni legii cu privire la protecţia datelor personale.

Ministrul Pavel Filip a menţionat că prin lansarea portalului implicare.md , MTIC a oferit societăţii un instrument eficient de participare a cetăţenilor  la  asigurarea ordinii publice. „Este o realizare pe dimensiunea guvernării electronice, care  înseamnă  nu doar digitalizarea unor acţiuni, dar un alt mod de gândire şi de abordare a problemelor, când cetăţenii  participă direct la soluţionarea acestora”, a accentuat ministrul TIC.

La rândul său, vicedirectorul Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal , Vasile Flotea, a declarat că portalul este o idee bună, dar necesită o acoperire normativă, ce ar  garanta protecţia datelor personale.  Potrivit lui, au fost făcute propuneri pentru a clarifica statutul persoanei care plasează imagini foto sau video,  a obţine consimţământul acesteia,  informarea persoanei despre răspunderea pe care o poartă în cazul distribuirii unor imagini trucate.

Ministrul Pavel Filip a menţionat că dacă există probleme acestea trebuie identificate şi depăşite cu eforturi comune în condiţii de maximă transparenţă pentru societate şi presă. Ori în prezent activează mai multe portaluri, unde sunt plasate nestingherit imagini şi poze cu încălcări similare, cu divulgarea datelor personale, iar funcţionarea acestora nu este suspendată. „Nu trebuie să căutăm motive pentru a bloca acest  proiect, dar să găsim puncte comune pentru realizarea lui”, a conchis Pavel Filip. Ministrul s-a arătat optimist în ce priveşte reluarea activităţii portalului implicare.md, care  în regim de testare a demonstrat mult interes din partea oamenilor, disponibilitatea lor de a participa la asigurarea ordinii publice. În perioada 1  noiembrie  2012 - 16 ianuarie 2013 pe portalul implicare.md au fost plasate peste 350 de imagini video şi foto cu privire la persoanele care încalcă ordinea publică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus