Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.02.2013

Șase oferte au fost prezentate pentru executarea lucrărilor de reabilitare a sistemelor de irigare Criuleni și Lopatna

Șase oferte au fost prezentate pentru executarea lucrărilor de reabilitare a sistemelor de irigare Criuleni și Lopatna

Fondul Provocările Mileniului Moldova a recepționat pe 5 februarie 2013 șase oferte, prezentate de companii din Franța, Portugalia, România și Austria, pentru executarea lucrărilor de reabilitare a sistemelor de irigare Criuleni și Lopatna, din raionul Orhei, incluse în Programul Compact al Guvernului SUA.

Valoarea ofertelor financiare pentru reabilitarea celor două sisteme de irigare variază  între circa 8 mil. USD și 26 mil. USD.      
Ofertele prezentate  vor fi evaluate în funcție de experiența companiilor de construcție în efectuarea unor lucrări similare; capacitatea financiară și tehnică; echipamentul disponibil și personalul implicat. Ofertele vor fi evaluate de experți naționali și internaționali care dispun de experiență în domeniu.

Potrivit cerințelor FPM Moldova, compania de construcție selectată va reabilita sistemele centralizate de irigare prin înlocuirea tuturor pompelor deteriorate, reconstrucția clădirilor pentru stațiile de pompare și dotarea acestora cu echipament automatizat de operare etc. Totodată, în urma reabilitării vor fi substituite circa 85 la sută din țevi, inclusiv țevile confecționate din azbest vor fi înlocuite cu țevi moderne din plastic de densitate înaltă, conform cerințelor de mediu ale Uniunii Europene.
Lucrările de construcție urmează să înceapă în primăvara anului 2013 și vor derula 18 luni.

Reabilitarea celor două sisteme centralizate de irigare va permite extinderea suprafețelor de teren irigat la Lopatna de la 50 de hectare pînă la 509 hectare, iar la Criuleni de la 120 de hectare pînă la cca 760 de hectare. Agricultorii vor putea utiliza apa pentru irigare în funcție de necesități, vor plăti pentru volumul real  de apă utilizat pentru irigare datorită contorizării îmbunătățite a consumului și reducerii la minim a pierderilor de apă din rețea.

Actualmente, în zona sistemului centralizat de irigare Lopatna sînt circa 530 de deținători de teren agricol din patru localități, dintre care 460 sînt membri ai Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI), iar în aria sistemului centralizat de irigare Criuleni activează 500 de agricultori, dintre care în jur de 300 de persoane sînt membri ai AUAI.

Reabilitarea sistemelor centralizate de irigare este unul din obiectivele Programului Compact, semnat la începutul anului 2010 între Guvernul Republicii Moldova și Corporația Provocările Mileniului, în numele Guvernul SUA. Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova și are o valoare totală de 262 mil. dolari SUA, acordații grație susținerii generoase a poporului american pentru reducerea sărăciei și creșterea economică în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus