Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-04/pe-56-februarie-2013-va-avea-loc-cea-de-a-doua-edin-a-a-comisiei-interguvernamentale-moldoletone-pen-28359.html
Data: Feb 4, 2013 (18:09)

Pe 5-6 februarie 2013, va avea loc cea de a doua ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-letone pentru cooperare comercial-economică

Pe 5-6 februarie 2013, la Riga va avea loc cea de a doua ședință a  Comisiei interguvernamentale moldo-letone pentru cooperare comercial-economică, industrială şi tehnico-ştiinţifică, prezidată de către viceministrul Economiei, Octavian Calmâc și ministrul Economiei leton, Daniels Pavluts.

Agenda Comisiei prevede o serie de ședințe a experților din ambele țări, care se vor finisa cu semnarea unui Protocol de colaborare pentru următorul an între Republica Moldova și Republica Letonă. Pe parcursul celor două zile, viceministrul economiei Octavian Calmâc va avea întrevederi bilaterale cu Cancelarul de Stat al Ministerului Agriculturii leton, Dace Lucaua și oficiali ai Ministerului Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale.

Viceministul Economiei, Octavian Calmâc însoțit de delegația experților din țara noastră vor vizita Institutul Leton al Securității Alimentare, Serviciul Veterinar și Alimentar, precum și un șir de laboratoare specializate în depistarea calității produselor alimentare și efectuării investigațiilor ecologice. 

Totodată, delegația Republicii Moldova va vizita una din cele mai prospere companii de dezvoltare și management al Parcurilor Industriale din Letonia ”NP Properties” și ”Riga IT Demo Centre” (The Riga Information Technology Demonstration Centre).
Începând cu anul 1992 până acum, între Republica Moldova și Republică Letonia au fost semnate un șir de Acorduri cu caracter economic, cele mai importante fiind Acordul privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor, Acordul principiilor de colaborare economică între țările noastre, Convenția interguvernamentală privind eliberarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit și proprietate, ș.a.

Potrivit Ministerului Economiei, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Letonia, în ianuarie-noiembrie 2012, a înregistrat $10,4 mln., majorându-se comparativ cu perioada analogica al anului 2011 cu un procent. Exportul de mărfuri autohtone pe piața acestei țări baltice a fost  de $4,6 mln. sau cu circa 15% mai mult decât in 2011. În cele 11 luni ale anului precedent importurile din Letonia au constituit $5,8 mln., fiind în creștere cu 10,8% comparativ cu 2011.