Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-04/misiunea-osce-in-moldova-a-publicat-astazi-un-raport-cu-privire-la-situatzia-celor-opt-shcoli-cu-pre-28370.html
Data: Feb 4, 2013 (20:14)

Misiunea OSCE în Moldova a publicat astăzi un raport cu privire la situaţia celor opt şcoli cu predare în grafia latină din Transnistria administrate de autorităţile Moldove

Misiunea OSCE în Moldova şi Oficiul Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale au publicat astăzi un raport cu privire la situaţia celor opt şcoli cu predare în grafia latină din Transnistria administrate de autorităţile Moldovei.

Raportul este alcătuit în baza studiilor de teren, inclusiv întâlnirilor cu directorii şcolilor, autorităţile locale, autorităţile Republicii Moldova şi autorităţile de facto, precum şi în baza analizei detaliate a documentelor semnate anterior, în cadrul procesului de negocieri. Raportul conţine de asemenea un număr de recomandări, inclusiv o procedură simplificată pentru coordonarea generală a activităţilor educaţionale între partea moldovenească şi cea transnistreană.

„Acest raport este destinat factorilor de decizie de pe ambele maluri ale râului Nistru, pentru a-i ajuta în identificarea unei soluţii reciproc acceptabile pentru această chestiune complexă şi de durată”, a spus Ambasadoarea Jennifer Brush, Şefa Misiunii OSCE în Moldova. „Progresul privind problema şcolilor ar contribui la atingerea unuia dintre obiectivele principale ale procesului de reglementare, care este de a ajuta la rezolvarea problemelor ce afectează viaţa de zi cu zi a oamenilor”.

„Realizarea unui asemenea progres necesită concesii din ambele părţi”, a adăugat Ambasadoarea. „Scopul este protejarea drepturilor copiilor de a-şi alege limba de instruire, şi acest scop ar trebui mereu luat în consideraţie”.

Ambasadoarea Brush a subliniat că recomandările propuse nu vor afecta programul de învăţământ al şcolilor.

Ambasadorul Knut Vollebaek, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale, a declarat: „Am fost preocupat de situaţia acestor şcoli de foarte mult timp şi sper că acest raport va ajuta părţile în identificarea unei soluţii ce ar permite şcolilor să funcţioneze până la realizarea reglementării definitive a conflictului”.

„Este în interesul tuturor părţilor de a asigura că toţi copiii care cresc pe ambele maluri ale râului au acces la cea mai bună educaţie posibilă”, a adăugat Ambasadorul Vollebaek. „Dreptul copiilor la educaţie ar trebui să nu fie politizat”.

Raportul este disponibil pe paginile web ale Misiunii OSCE în Moldova ( http://www.osce.org/moldova/99058 ) şi oficiului Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale ( http://www.osce.org/hcnm/documents ).