Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2013-02-04/miepo-urmeaza-sa-consolideze-o-baza-de-date-cu-informa-ii-despre-tenderele-organizate-de-institu-iil-28369.html
Data: Feb 4, 2013 (20:06)

MIEPO urmează să consolideze o bază de date cu informații despre tenderele organizate de instituțiile publice

Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor, MIEPO, trebuie să devină nucleul și coordonatorul unei rețele de instituții de dezvoltare, ce activează în Republica Moldova și țintesc atragerea investițiilor directe și promovarea exporturilor. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, în cadrul ședinței Consiliului de administrare al MIEPO, pe care a prezidat-o la finele săptămânii trecute. Printre instituțiile vizate se numără Agențiile de Dezvoltare Regională, Camera de Comerț și Industrie, Organizația pentru Dezvoltarea IMM-urilor (ODIMM), Incubatoarele de afaceri, Parcurile industriale și Zonele economice libere, Agenția pentru Eficiență Energetică, etc.
 
Potrivit ministrului Economiei, rolul MIEPO este de interfață între potențialii investitori străini și instituțiile statului, un ”ghișeu unic” ce oferă toate informațiile și contactele necesare unui investitor. ”Anul trecut, MIEPO a inițiat reforma instituțională, pe care a reușit să o demareze din mers, în paralel cu multiplele acțiuni desfășurate pe parcursul anului” , a apreciat ministrul Economiei. Această reformă urmează a fi încheiată în anul curent, cu stabilirea unor obiective clare într-o Strategie de dezvoltare instituțională.
 
În cadrul ședinței au fost examinate și aprobate raportul de activitate al MIEPO pentru anul 2012 și direcțiile prioritare de activitate pentru anul curent. Astfel, în anul 2013, 41% din Fondul de atragere a investițiilor și promovare a exporturilor va fi utilizat pentru organizarea de expoziții și târguri, 30% pentru Forumuri investiționale și 29% pentru elaborarea de studii de fezabilitate și materiale promoționale. Prioritățile anunțate de MIEPO țin de îmbunătățirea calității proiectelor investiționale, promovarea obiectelor propuse spre privatizare și proiecte de Parteneriat Public-Privat, asigurarea continuității unor acțiuni de promovare lansate anterior și diversificarea lingvistică a materialelor promoționale.
 
Totodată, MIEPO urmează să consolideze o bază de date cu informații despre tenderele organizate de instituțiile publice și de către proiectele derulate cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, astfel încât companiile interesate să le poată găsi pe un singur site.
 
Pe parcursul anului 2012, MIEPO a organizat participarea companiilor autohtone în cadrul a 10 expoziții, unde s-au stabilit contacte de afaceri, 10 forumuri bilaterale și conferințe internaționale, la care au participat circa 1000 de persoane din Republica Moldova și peste 1300 persoane din străinătate.
 
Unul din forumurile organizate este Forul oamenilor de afaceri moldo-italian. Doar în  cadrul acestui forum fiind mobilizate peste 60 de companii din Italia, precum și 15 companii, 2 Zone Economice Libere și un parc industrial din Republica Moldova. În cadrul Forumului oamenilor de afaceri moldo-italian a fost semnat un contract de investiţii cu compania italiană Taddei Engineering, care prevede construcţia în cadrul Zonei Economice Libere Bălţi a unei fabrici de producţie a prefabricatelor de ciment şi de structuri metalice, valoarea investiţiei fiind de 15 milioane de euro.
 
Pe parcursul anului 2012, MIEPO a organizat mai multe activităţi de instruire pentru companiile naţionale. Printre acestea pot fi enumerate seminarul „Pregătirea întreprinderilor pentru participarea la expoziţii”, „Oportunități de export pe piața Suediei a produselor autohtone”, “Pregătirea propunerilor investiționale pentru prezentarea și promovarea acestora mediului de afaceri străin”etc.
 
În anul 2012 au fost demarate acțiuni în vederea implementării principiului “promovarea țintită a oportunităților investiționale ale Republicii Moldova” prin identificarea companiilor mari germane în număr de 200, accentul fiind pus pe acele companii, care își desfășoară deja activitatea în regiunea Europei de Sud-Est și intenționează extinderea afacerilor în alte țări din această regiune, crearea bazei de date a acestor companii și inițierea dialogului cu scopul atragerii în Republica Moldova.
 
Anul trecut,  MIEPO a oferit consultații și sprijin informațional și logistic pentru câteva corporații străine, care au prospectat piața moldovenească în vederea lansării unor proiecte investiționale. Printre acestea se numără corporațiile japoneze Sumitomo, Sumida, compania chineză Judju Atapi, care a lansat recent producția bandei adezive industriale la Vulcănești, compania franceză Folan, etc. 
 
Potrivit Ministerului Economiei, tot în anul 2012 a fost constituită și platforma de dialog permanent cu responsabilii de domeniul economic din cadrul misiunilor diplomatice şi organizaţiilor internaţionale de profilul economic, acreditate în Republica Moldova „Economic Diplomatic Club”, în vederea asigurării unui schimb permanent de informații cu caracter economic și comercial - „Economic Diplomatic Club”. MIEPO va colecta de la consilierii economici și comerciali ai Ambasadelor străine temele ce reprezintă interes pentru a forma agenda discuțiilor. Totodată, diplomaților li s-au solicitat contacte ale companiilor din țările vizate care au o prezență în regiune, pentru a le invita să investească și în Republica Moldova. După definitivarea agendei, ședințele Clubului se vor desfășura cu regularitate pe bază lunară, diplomații urmând să viziteze și obiective investiționale concrete, cum ar fi zonele economice libere, Portul internațional liber de la Giurgiuești etc