Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.02.2013

Iniţiativă legislativă a PDM: 12 % din TVA să rămână la dispoziția producătorilor agricoli

Iniţiativă legislativă a PDM: 12 % din TVA să rămână la dispoziția producătorilor agricoli

Fracțiunea PDM din Parlament a înregistrat un proiect de lege care prevede ca 12 la sută din TVA să rămână la dispoziția producătorilor agricoli, acești bani fiind înregistrați pe conturi speciale și folosiți doar în procesul producției agricole.

Deputatul PDM, Andrian Candu, a înaintat, cu titlu de inițiativă legislativă, pe 1 februarie curent, un proiect de lege, care prevede ca 12 la sută din TVA să rămână la dispoziția producătorilor agricoli, acești bani fiind înregistrați pe conturi speciale și folosiți doar în procesul producției agricole.

Autorii proiectului menționează că, deși, în principiu, a fost acceptată ideea de unificare a cotei TVA, de 20 la sută, în final s-a ajuns la un compromis temporar, ca diferența de 12 la sută să fie restituită producătorilor în decurs de 30 de zile. În context, autorii proiectului menționează anumite riscuri în funcționarea acestui mecanism, precum că procedura de restituire a sumelor TVA este una foarte complexă, birocratizată, și, deoarece TVA nu se va întoarce la timp, există riscul decapitalizării producătorilor agricoli, nefiind în stare să-și desfășoare activitățile.

În același context, autorii proiectului mai specifică că un sistem similar este folosit cu succes în Ucraina, și, în aceste condiții, producătorii moldoveni fac cu greu față concurenței produselor ucrainene. Plus de aceasta, și în alte țări din regiune există rate reduse la TVA – România (se discută să fie redusă taxa TVA până la 9%); Polonia (5-7%), Rusia (10%), Belarus (10%). La nivel concurențial, aceasta de asemenea creează dificultăți pentru producătorii naționali, informează un comunicat al Fracțiunii parlamentare a PDM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus