Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.02.2013

Fracțiunea PDM din Parlament propune majorarea salariilor aleşilor locali cu 35%

Fracțiunea PDM din Parlament propune majorarea salariilor aleşilor locali cu 35%

Fracțiunea PDM din Parlament a înregistrat un proiect de lege care prevede creșterea cu 35 la sută a salariilor pentru primari și viceprimari, președinți și vicepreședinți de raioane.

Deputatul PDM Valentina Stratan a înaintat, cu titlu de inițiativă legislativă, pe 1 februarie curent, proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.355-XVI din 23 decembrie 2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar, proiectul urmărind creșterea cu 35 la sută a salariilor pentru primari și viceprimari, președinți și vicepreședinți de raioane.

Proiectul de lege a fost elaborat în scopul ameliorării situației privind salarizarea persoanelor de demnitate publică din cadrul autorităților publice locale și lichidării decalajului creat dintre nivelul de salarizare al aleșilor locali și cel al funcționarilor publici din subordinea lor. Situația creată rezultă din faptul că ultima dată salariile aleșilor locali, de rând cu persoanele cu funcții de demnitate publică (deputați, miniștri, judecători, procurori etc.), au fost majorate în anul 2007, în timp ce alte categorii de salariați bugetari au beneficiat, în perioada 2007 – 2012, de mai multe majorări salariale.

Proiectul deputatului PDM Valentina Stratan mai prevede ca, în corespundere cu principiile autonomiei locale și în funcție de rezultatele activității financiar-economice în localitățile conduse, aceste persoane să beneficieze de dreptul de a li se acorda un premiu anual în cuantum de până la 3 salarii lunare.

Autorii proiectului au menționat că doar pe această cale va fi posibil de sporit nivelul de salarizarea al persoanelor de demnitate publică din cadrul autorităților publice locale, care deseori au un salariu mai mic decât subalternii lor, angajați ai consiliilor din primăriile conduse, informează un comunicat al Fracțiunii parlamentare a PDM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus