Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.02.2013

Primele rezultate ale vizitei ministrului Iurie Leancă în Franţa

Primele rezultate ale vizitei ministrului Iurie Leancă în Franţa

În perioada 31 ianuarie - 1 februarie 2013, la Paris, se desfăşoară vizita de lucru a ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă. În prima zi a vizitei, ministrul Iurie Leancă s-a întâlnit cu Frederic Reiss, deputat, Preşedintele Grupului de prietenie Franţa - Republica Moldova din Adunarea Naţională, şi Philippe Ortiz, Consilierul diplomatic al Preşedintelui Republicii Franceze.  Subiectul întrevederii a vizat evoluţia dialogului politic între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, menţionată fiind importanţa susţinerii Franţei în promovarea obiectivului european al ţării noastre.

De asemenea, oficialul molodvean a avut o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Manuel Valls, la care a participat şi Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Dorin Recean. Ministrul francez a salutat progresele obţinute de Republica Moldova în implementarea reformelor, a exprimat susţinerea procesului de negociere a regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii Moldovei şi, în acest context, a menţionat disponibilitatea MAI al Franţei de a conlucra şi susţine omologii moldoveni, urmând a fi semnat un acord interministerial de cooperare în domeniul securităţii interne. Un grup de experţi francezi din cadrul MAI se va deplasa la Chişinău cu scopul consolidării cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne.

Ministrul francez de Interne a acceptat invitaţia lui Dorin Recean de a efectua prima sa vizită de lucru în Republica Moldova, în luna iunie curent.

Totodată, Iurie Leancă a oferit un interviu pentru canalul de televiziune TV5 Monde şi a avut o întâlnire cu liderii asociaţiilor comunităţii de moldoveni.

Astăzi, 1 februarie 2013, ministrul molodvean se va întâlni cu omologul francez, ministrul Laurent Fabius, şi Ambasadorul pentru Parteneriatul Estic şi Marea Neagră, Serge Smessow.

Tot pe parcursul zilei de astăzi, Iurie Leancă va ţine o prelegere publică la Institutul de Studii Politice („Science PO”).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus