Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.02.2013

Consiliului de Observatori al Fondul Provocările Mileniului Moldova a aprobat bugetul pentru anul curent, în valoare totală de circa 84 de milioane dolari SUA

Consiliului de Observatori al Fondul Provocările Mileniului Moldova a aprobat bugetul pentru anul curent, în valoare totală de circa 84 de milioane dolari SUA

Ieri a avut loc ședința Consiliului de Observatori al Fondul Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova). În cadrul sedinței, directorul executiv al FPM Moldova, Valentina Badrajan, a prezentat o informație despre activitățile întreprinse de instituție pentru implementarea Programului Compact și executarea bugetului pentru anul 2012.

Totodată, Consiliul de Observatori al FPM Moldova a aprobat bugetul necesar pentru realizarea activităților planificate în anul curent, în valoare totală de circa 84 de milioane dolari SUA. Din aceste surse, 49 de milioane de dolari SUA vor fi utilizați pentru reabilitarea drumului Sărăteni-Soroca, circa 29 de milioane de dolari SUA  - pentru activitățile de tranziție la agricultura performantă, iar alte circa 6 milioane pentru monitorizarea și evaluarea programului și administrarea acestuia.

În cadrul ședinței, a fost aprobat planul de lucru pentru implementarea activităţilor Programului Compact în anul 2013. Potrivit planului, activitățile majore preconizate în anul 2013 se referă la continuarea lucrărilor de reabilitare a traseului Sărăteni-Soroca, precum și demararea reconstrucției și modernizării  sistemelor de irigare. În contextul reabilitării drumului, în acest an urmează să fie efectuate circa 60% din toate lucrările prevăzute de proiectul Reabilitarea drumului.

Pe parcursul anului curent vor fi demarate și lucrările de construcție a căilor de acces către școli, spitale și alte instituții importante pentru comunitățile din aria de acoperire a drumului. De asemenea, se va efectua proiectarea suplimentară a unei porțiuni de  cca 650 de metri de drum către stația de pompieri din orașul Soroca, ce va fi reparată cu suportul Departamentului Apărării al SUA.

În scopul implementării activităților de tranziție la agricultura performantă, în 2013 vor fi finalizate proiectele tehnice pentru sistemele de irigare prevăzute de Programul Compact. Astfel, vor fi lansate concursurile de selectare a companiilor de construcție pentru reabilitarea celorlalte sisteme de irigare, iar în perioada aprilie - mai 2013 vor demara lucrările de reabilitare propriu-zise.

De asemenea, în anul curent vor fi instalate opt stații de monitorizare a cantității apelor de suprafață, ceea ce va îmbunătăți managementul resurselor de apă.

Pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare, va continua creditarea investițiilor în acest domeniu pentru antreprenorii agricoli, asociații ale producătorilor agricoli, femeile de afaceri din raioanele Ungheni, Nisporeni, Leova, Cahul, Orhei, Criuleni, Dubăsari și Anenii Noi.

Prim-ministrul Vlad Filat a apreciat experiența Programului Compact de analiză și identificarea a celor mai bune opțiuni din punct de vedere al calității și costurilor de reabilitare a infrastructurii de irigare și a recomandat reprezentanților autorităților publice să țină cont de aceasta în cadrul altor programe investiționale.

În cadrul aceleași ședințe, membrii Consiliului de Observatori au aprobat raportul privind implementarea Programului Compact în anul 2012 și au constatat că implementarea activităților  s-a desfășurat în mare parte, conform planului aprobat.
Proiectele implementate în cadrul Programului Compact au scopul să contribuie în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova și vizează investiții în reabilitarea drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus