Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.01.2013

Valeriu Lazăr: ”Anul 2013 ne va menține într-o zonă de provocări, deoarece economia noastră depinde de foarte mulți factori externi"

 Valeriu Lazăr: ”Anul 2013 ne va menține într-o zonă de provocări, deoarece economia noastră depinde de foarte mulți factori externi

Promovarea imaginii Republicii Moldova ca destinaţie investiţională atractivă şi încurajarea investiţiilor europene în principalele sectoare ale economiei au fost principalele obiective ale Conferinţei Investiţionale Internaţionale “Moldova – posibilităţi pentru noi parteneriate”, organizate la 31 ianuarie – 1 februarie curent, de Camera de Comerţ şi Industrie a RM cu susținerea Ministerului Economiei și Eurochambers (Asociaţia Camerelor de Comerţ şi Industrie din Europa) în cadrul Proiectului "East Invest". La eveniment a participat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, Dirk Schuebel, șeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Gheorghe Cucu, președinte al CCI, peste 50 de reprezentanţi ai mediului de afaceri din România, Ungaria, Austria, Belgia, Franţa, Elveţia, Olanda ș.a., dar şi peste 100 de antreprenori autohtoni.
 
Conferința Investițională Internațională se înscrie în programul de afaceri al Expoziției naționale "Fabricat în Moldova 2013", care se desfășoară în perioada 30 ianuarie – 2 februarie, la Moldexpo.
 
În debutul conferinței, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a vorbit despre acțiunile intreprinse de Guvernul RM în vederea îmbunătățirii mediului de afaceri și înlesnirii investițiilor în sectoarele economiei naționale, menționând despre dezvoltarea, împreună cu mediul de afaceri, a Strategiei Reformei cadrului de reglementare a activității de întreprinzător, intrarea în vigoare a acordului de comerț liber în spațiul CSI, precum și finalizarea negocierilor cu UE pe marginea Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzăror RM-UE (DCFTA). În acest context, ministrul Economiei a subliniat importanța valorificării oportunităților de conexiune la piața Uniunii Europene, trecând la un alt nivel de competitivitate, implementând standarde de business europene.
 
”Anul 2013 ne va menține într-o zonă de provocări, deoarece economia noastră depinde de foarte mulți factori externi. De aceea, misiunea noastră este de a valorifica toate oportunitățile investiționale în această conjunctură deloc simplă. Provocarea noastră este de a spori competitivitatea RM prin identificarea și atragerea partenerilor cu experiență și capital, în special industrial-inovațional” – a menționat Valeriu Lazăr.
 
În cadrul conferinței reprezentanți ai autorităţilor publice, CCI a RM, instituţii camerale europene, alte organizaţii de susţinere a businessului, precum și instituţii de finanţare, companii europene şi autohtone au discutat despre climatul investiţional din ţară şi despre posibilităţile de a spori potenţialul de investiţii străine directe.
 
Totodată, la conferință au fost prezentate şi promovate șapte sectoare de bază:  industria agro-alimentară, sectorul tehnologiilor informaţionale şi al telecomunicaţiilor, energie regenerabilă, sectorul construcţiilor durabile, industria textilă, transport şi logistică şi turism. Astfel, întreprinderile din aceste sectoare şi-au prezentat proiectele investiţionale, participând la discuţii bilaterale cu partenerii europeni în domeniul cooperării de afaceri.   
 
Ulterior oaspeţii conferinţei urmează să viziteze unele zone economice libere şi parcuri industriale, de asemenea, vor participa la ceremonia de premiere a învingătorilor Concursului "Marca comercială a anului 2012".
 
Potrivit Ministerului Economiei, proiectul EAST Invest este implementat în cele 6 state ale Parteneriatrului Estic: Azerbaijan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina. Fiind membră a reţelei Eurochambres, Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei coordonează şi implementează pentru ţara noastră toate activităţile prevăzute în proiectul East Invest.

cuvinte-cheie:

Comentarii (2)

 

Sus