Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
31.01.2013

Serviciul de Informaţii şi Securitate neagă că a avut informații despre despre incidentul tragic din rezervaţia naturală Pădurea Domnească

În vederea dejucării efectelor negative ale speculaţiilor tendenţioase vehiculate de unele media autohtone, care prejudiciază imaginea Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, precizăm următoarele.

Informaţiile apărute recent în presă, precum că ofiţerii SIS erau în cunoştinţă de cauză despre incidentul din Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească”, chiar din primele zile după consumarea acestuia, – sunt total nefondate şi, respectiv, nu corespund adevărului. Cu titlu special, reiterăm că Serviciul, cu adevărat, la 6 ianuarie 2013 a intrat în posesia informaţiilor despre incidentul invocat. Totodată, la Sectorul Poliţiei de Frontieră „Călineşti”, dislocat în preajma rezervaţiei, într-adevăr au fost doi ofiţeri ai SIS, doar numai că abia în data de 6 ianuarie 2013, la ora 16:30. Prezenţa dânşilor nu a fost una subită, fiind coordonată şi dispusă de către conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Precizăm că în dimineaţa zilei de miercuri, 30 ianuarie curent, un grup mixt constituit din ofiţeri de informaţii şi securitate din cadrul aparatului central, inclusiv direcţiei teritoriale Bălţi ale SIS, au efectuat o vizită ad-hoc la Făleşti – pentru a fi audiaţi, suplimentar, de către Comisia de anchetă a Parlamentului Republicii Moldova. Un obiectiv prioritar al acestei acţiuni, din proprie iniţiativă a SIS, a constituit dezavuarea instantanee a unor supoziţii bazate pe mărturisiri intens difuzate în spaţiul public.

Subliniem că scopul atacurilor frenetice în adresa Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, este de a împiedica reforma în această instituţie a statului – , reformă care prevede în final un Serviciu de intelligence modern care să corespundă valorilor europene şi a democraţiilor consacrate. Totodată, îndemnăm întreaga societate să conştientizeze necesitatea că doar prin reforma profundă, pe care o parcurge Instituţia la etapa actuală, – SIS-ul va servi cu adevărat ţara şi poporul.

Relativ contextului evocat, Serviciul de Informaţii şi Securitate îşi exprimă dezaprobarea faţă de tentativele ascendente de a antrena instituţia în anumite curente proprii politicului, considerând că aceasta nu face decât să contribuie la dezinformarea cetăţenilor prin introducerea în cadrul agendei publice actuale a unor false teme cu substrat politic. Totodată, SIS respinge cu fermitate acuzaţiile privind implicarea sa în orice fel de acţiuni care ar afecta normele şi principiile democraţiei, funcţionării statului de drept în Republica Moldova, reafirmând hotărârea de a păstra activitatea în limitele profesionalismului atestat, imparţialităţii şi a echidistanţei instituţionale.

Menţionăm că SIS acţionează în continuare, în mod consecvent, pentru îndeplinirea atribuţiilor sale legale în realizarea intereselor de securitate naţională, reiterându-şi disponibilitatea absolută de a asigura suportul informativ ce se impune organelor abilitate, în strictă conformitate cu norma legală, , se arată într-un comunicat al SIS.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus