Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.01.2013

Capacitățile producătorilor de combustibil din biomasă solidă acoperă necesarul centralelor termice specializate din sectorul public de cca patru ori

Capacitățile producătorilor de combustibil din biomasă solidă acoperă necesarul centralelor termice specializate din sectorul public de cca patru ori

Agenția pentru Eficiență Energetică a efectuat un studiu privind potențialul de biomasă în Republica Moldova, acesta fiind de peste 21 mii TJ, echivalentul a 22% din necesarul de resurse energetice al țării sau 48% din importurile de gaze naturale, la situația din anul 2010.

Studiul a fost efectuat cu sprijinul Proiectului Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și permite efectuarea analizei potențialului de materie primă provenită din deșeurile din biomasă solidă, atît la nivel de țară, cît și la nivel regional. Informațiile puse la dispoziția producătorilor și autorităților publice locale permit buna planificare a producției și a bugetelor locale în vederea asigurării combustibililor în timpul sezonului de încălzire. 
În vederea pregătirilor pentru sezonul rece al anului, Agenția pentru Eficiență Energetică a solicitat, informații privind capacitățile de generare instalate, necesarul de combustibil și furnizorul contractat de la toate autoritățile publice locale care au în localitate centrale termice pe combustibil din biomasă solidă, instalate în cadrul Proiectului Energie și Biomasă. Informațiile oferite de autoritățile publice locale au indicat acoperirea prin contracte a necesităților pentru sezonul rece al anului.

Pentru a satisface cererea de pe piață, Agenția pentru Eficiență Energetică vine cu un program de suport pentru producătorii de combustibil din biomasă solidă. Astfel, a fost lansată o linie de leasing, cu finanțare pe o perioadă de 3 ani, fără dobîndă și comision, pentru procurarea utilajului de producere a combustibililor din biomasă solidă. 

Potrivit Agenției pentru Eficiență Energetică, cca 60 de producători de combustibili din biomasă solidă dețin o capacitate totală anuală de producție de 120 de mii de tone. Această capacitate depășește cu de cca patru ori necesitățile curente ale centralelor termice pe bază de biomasă instalate în instituțiile publice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus