Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.01.2013

Membrii Cabinetului de Miniștri au aprobat un șir de documente în diverse domenii

Membrii Cabinetului de Miniștri au aprobat un șir de documente în diverse domenii

Printre acestea se numără și Regulamentul privind restituirea taxei pe valoarea adăugată, întru executarea prevederilor Codului fiscal, în legătură cu faptul că, începînd cu 1 ianuarie 2012, politica ce ţine de restituirea din buget a TVA a suportat modificări. Regulamentul determină activităţile organelor fiscale la recepţionarea de la subiecţii impozabili a solicitărilor de restituire a TVA. Regulamentul prevede micșorarea termenului  de examinarea a documentelor și simplificarea procedurii respective. Totodată,  sînt specificate particularităţile de restituire a TVA și responsabilităţile pentru încălcarea termenelor legale de restituire a TVA. 

Tot astăzi, Executivul a aprobat 2 proiecte de legi pentru ratificarea acordurilor cu Guvernul Statului Qatar: privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor și privind abolirea regimului de vize  pentru titularii paşapoartelor diplomatice şi speciale, ambele semnate la Doha la 10 decembrie 2012. Totodată, Guvernul a decis iniţierea negocierilor asupra proiectului Acordului cu Guvernul Republicii Indonezia privind abolirea regimului de vize pentru titularii paşapoartelor diplomatice şi de serviciu.

O altă decizie, aprobată în ședința de astăzi se referă la controlul nitraţilor  în produsele alimentare de origine vegetală. Scopul hotărîrii este ajustarea normelor naționale în acest domeniu la standardele europene.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea  şi completarea Codului Penal al Republicii Moldova. Scopul acestei decizii este asigurarea respectării angajamentelor asumate de Republica Moldova, odată cu ratificarea tratatelor din domeniul dreptului internaţional umanitar. Documentul prevede completarea Codului Penal cu noţiunea ”persoane protejate de dreptul internaţional umanitar”, modificarea noţiunii ”mercenar” şi a noţiunii de ”genocid” etc. Documentul urmează a fi prezentat Parlamentului spre examinare.

De asemenea, Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la evaluarea performanţei colective, în scopul instituționalizării principiilor managementului performanţei în serviciul public prin crearea unui cadru unic de planificare, evaluare şi raportare privind performanţa colectivă a subdiviziunii structurale/autorităţii publice. Prevederile acestui Regulament urmează să se aplice în cadrul ministerelor, Cancelariei de Stat, altor autorităţi administrative centrale subordonate Guvernului, precum şi în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale. Rezultatele procedurii de evaluare a performanţei colective vor fi folosite de autorităţile publice la distribuirea sporului pentru performanţa colectivă, semestrial la salariu. Astfel, sporul pentru performanţa colectivă devine un instrument pentru şefi/manageri care are scopul de a stimula cooperarea între funcţionarii publici, lucrul în echipă şi creşterea coeziunii între funcţionari publici întru realizarea obiectivelor comune, precum şi de a motiva funcţionarii publici performanţi.

Tot astăzi, Guvernul a decis alocarea sumei de 5252 mii lei, pentru acoperirea cheltuielilor condiţionate de crearea Comisiei Naţionale de Integritate, din fondul mijloacelor aprobate în Bugetul de stat pe anul 2013 pentru reforma administraţiei publice, și au repartizat mijloacele bugetare prevăzute pentru achitarea  cotelor de membru şi a datoriilor Republicii Moldova faţă de organismele internaţionale şi regionale. 

Cabinetul de Miniștri a aprobat două hotărîri cu privire la edificarea unor monumente în țara noastră. Potrivit acestor decizii, în oraşul Cimişlia  va fi edificat  monumentul  în memoria victimelor represiunilor staliniste din anii 1940-1949, iar și în oraşul Ialoveni - monumentul eroilor căzuţi în luptele pentru independenţa şi integritatea Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus