Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.01.2013

Matthias Meyer: Germania va sprijini și pe viitor eforturile de integrare europeană ale R.Moldova, inclusiv în domeniul liberalizării regimului de vize

Matthias Meyer: Germania va sprijini și pe viitor eforturile de integrare europeană ale R.Moldova, inclusiv în domeniul liberalizării regimului de vize

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Germaniei la Chișinău, Matthias Meyer. În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce vizează relațiile bilaterale cu Germania, la nivel de dialog politic, pe dimensiunea relațiilor comercial-economice, dar și pe filiera de colaborare parlamentară.

Ambasadorul Matthias Meyer a menționat că Germania va sprijini și pe viitor eforturile de integrare europeană ale Republicii Moldova, inclusiv în domeniul liberalizării regimului de vize, și că RFG percepe țara noastră ca un stat cu perspective clar europene. Cu referință la soluționarea politică a diferendului transnistrean, diplomatul german și-a exprimat încrederea în realizarea unor progrese într-un viitor previzibil.

În același context, Președintele Parlamentului Marian Lupu a menționat că Germania a devenit un partener esenţial pentru promovarea cu succes a agendei de integrare europeană a Moldovei și a apreciat înalt asistenţa tehnică şi financiară substanţială oferită țării noastre de autoritățile de la Berlin. Partenerii germani de cooperare pentru dezvoltare, a relevat șeful Legislativului, au contribuit esenţial la realizarea cu succes a diverselor proiecte, astfel încât ţara noastră să facă faţă provocărilor politice, economice şi sociale.

Cu referință la colaborarea pe dimensiunea parlamentară, Marian Lupu a menționat cooperarea intensă moldo-germană și a pledat pentru intensificarea acesteia, pe dimensiunea Comisiilor de specialitate și a Grupurilor parlamentare de prietenie, în beneficiul ambelor țări și popoare. Președintele Parlamentului a menționat, în acest sens, recenta vizită la Berlin, din noiembrie 2012, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu preşedintele Bundestag-ului, Norbert Lammert, cu președinți de Comisii parlamentare și deputați.

Cu referință la rolul pe care îl joacă Germania în context european, șeful Legislativului a menționat că RFG este un stat lider al UE, de care depind multe lucruri de pe agenda bătrânului continent și a specificat că noi suntem foarte mult interesați ca Republica Moldova să rămână în continuare în topul intereselor și în topul acestei agende.

La același subiect, Marian Lupu a apreciat înalt evoluţia relaţiilor bilaterale în domeniul comercial-economic, care este caracterizată de un dinamism accentuat, RFG continuând să-şi menţină locul în topul celor cinci principali parteneri comerciali ai Moldovei. De asemenea, șeful Legislativului a reiterat interesul țării noastre pentru atragerea de investiții germane în economia națională și a apreciat activitatea în Republica Moldova a companiilor cu capital german.  Marian Lupu i-a încurajat, cu această ocazie, pe investitorii germani să desfăşoare în Moldova proiecte privind dezvoltarea infrastructurii, industriei alimentare şi textile, energiei, construcţiilor de maşini, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus